Урсула фон дер Лайен: Унгария взема позорни решения, свързани с ЛГБТ правата

1939
Урсула фон дер Лайен: Унгария взема позорни решения, свързани с ЛГБТ правата
Снимка: Getty Images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда поиска от Унгария да се откаже от приетия законопроект за забрана за разпространяване на ЛГБТ-пропаганда в училищата, или Будапеща ще се изправи пред пълната сила на законите на ЕС, предава Reuters.

Законодателството, въведено от унгарския премиер Виктор Орбан, беше остро критикувано от лидерите на ЕС на срещата на върха миналия месец, като нидерландският премиер Марк Рюте каза на Будапеща да зачита ценностите на ЕС за толерантност или да напусне блока от 27 държави.

„Хомосексуалността се приравнява на порнографията. Това законодателство използва защитата на децата ..., за да дискриминира хората поради тяхната сексуална ориентация ... Това е позор“, заяви Фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург.

„Нито един въпрос не е толкова важен, колкото този, който засяга нашите ценности и нашата идентичност“, каза председателят на ЕК по повод дискусията за унгарското законодателство на срещата на върха на ЕС през юни, като заяви, че то противоречи на защитата на малцинствата и зачитането на правата на човека.

Фон дер Лайен заяви, че Унгария ще се изправи пред пълната сила на законодателството на ЕС, ако то не отстъпи, въпреки че не даде подробности. Подобни стъпки могат да означават решение на Съда на Европейските общности и замразяване на средства от ЕС за Будапеща, казват европейски депутати от Брюксел.

Орбан, който е министър-председател на Унгария от 2010 г. и му предстоят избори през следващата година, стана по-консервативен и борбен в популяризирането и защитата на това, което според него са традиционни католически ценности срещу натиска на либералния Запад.

Фон дер Лайен: Отношенията с Русия са в негативна спирала

Отношенията между ЕС и Русия са в „негативна спирала“, като ЕС вярва, че тази ситуация ще продължи, заяви ръководителят на ...

Миналия месец испанското правителство одобри проекта на законопроект, който позволява на всеки на възраст над 14 години да променя законно пола без медицинска диагноза или хормонална терапия, първата голяма държава в ЕС, която направи това, в подкрепа на правата на ЛГБТ, припомня британската агенция.

Френският президент Еманюел Макрон определи ценностното разделение между източните страни като Унгария, Полша и Словения като „културна битка“.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо: Словакия не подкрепя приемането на Украйна в НАТО

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.04 - Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа