Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Беларус започна ваксиниране с руската "Спутник V"

29 декември 2020, 11:48 часа • 1163 прочитания

На 29 декември Беларус започна акция за ваксинация срещу коронавирус с помощта на „Спутник V”, ставайки първата държава извън Русия, която използва ваксината, разработена от Москва, съобщи АФП.

Беларус, която е с население от около 9,5 милиона души, е регистрирала над 188 000 случая на коронавирусни инфекции и близо 1400 смъртни случая, предаде БГНЕС.

„Днес в Беларус пристигна първата пратка с ваксини“, заяви Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ), който финансира „Спутник V”. Говорителят на фонда Арсений Палагин не каза колко дози са изпратени в Беларус.

Здравният министър на Беларус Дмитрий Пиневич заяви, че здравните работници и учители ще бъдат сред първите, които ще бъдат ваксинирани. "Благодарим на Русия за активна взаимна работа и стратегическо сътрудничество за решаване на този въпрос", заяви Пиневич.

Кирил Дмитриев, генерален директор на РФДИ, заяви, че Русия планира да започне да произвежда „Спутник V” в бившата съветска държава, за да "опрости логистиката" и да ускори кампанията за ваксинация. Русия през август беше първата страна, която обяви регистрацията на коронавирусна ваксина - наречена „Спутник V” по името на сателита от съветската ера - но го направи преди мащабни клинични изпитвания.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес