В Чехия противоатомни убежища вече си поръчват и от средната класа

3418
В Чехия противоатомни убежища вече си поръчват и от средната класа
Снимка: Getty Images

Конфликтът в Украйна толкова стресна чехите, че те се замислиха за своята безопасност, пише чешкото издание iDnes. Тогава се събудил огромен интерес към изграждането на подземни убежища.

Tebrix, компания със седалище в Либерец, е специализирана в антиядрени убежища и сега буквално е затрупана от работа. "Има мнение, че продавам страх, но това не е вярно. Нали само за всеки случай си закопчаваш колана в колата", казва собственикът на компанията Михал Теренеди.

iDnes: Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че дори руснаците да използват оръжия за масово унищожение само в Украйна, това може да има „ужасни последици“ за населението на страните от НАТО. Той говори за факта, че химически или радиоактивни облаци могат да преминат границите на Украйна. Забелязали ли сте, че подобни изявления предизвикват у хората прилив на страх за бъдещето си?

Михал Теренеди: От началото на войната в Украйна сме получавали около 150 телефонни обаждания на ден. Хората най-вече питат как могат да защитят дома си, например, от радиоактивни валежи... Имахме големи куфари на колела с "аварийни" неща вътре. Имаме маски, филтри, костюми, дозиметри, спални чували, устройства за филтриране на вода и всякакви предмети за оцеляване. По правило продавахме по два-три годишно, защото такъв куфар струва сто хиляди крони. И само три дни след началото на конфликта продадохме 140 от тях - всичките, които бяха на склад.

- Заинтересуваха ли се хората и от подземни противоатомни убежища?

- Не че заради началото на войната в Украйна ни дойде заповед. Имахме план за поръчки за тази и за цялата следваща година. Например, в момента довършваме семейно убежище от 240 квадратни метра. Производствената фаза продължи половин година, а за земните работи са необходими още три месеца. Имаме много такива поръчки. За щастие някои богати хора са били достатъчно умни, за да отложат големите си поръчки за следващата година, за да можем да направим малки скривалища, които са много търсени. До края на годината планираме да построим 18.

— Според вас все повече хора разбират, че сигурността в Европа не е очевидна и е краткотрайна?

- Разбира се. Хората ни казват, че дори конфликтът в Украйна да бъде разрешен, те все още са толкова уплашени от ситуацията, че искат да се погрижат за своята безопасност. Подготвят се за бъдещето.

- Кога започнахте да строите антиядрени подземни убежища за богати хора?

- Стигнах до това чисто случайно. Имах строителна фирма и един клиент искаше да превърне мазето в укритие. Това беше първият импулс. Но тогава интересът не беше много голям и правехме по едно укритие на всеки две години. След това броят им нарасна до пет броя годишно и постепенно се увеличи. Преди шест години открих специална фирма за това.

– Откъде черпихте вдъхновение?

- От Швейцария, където основната плоча е задължително положена в мазето, а стените отговарят на параметрите на подземните укрития. От тях видяхме как трябва да изглеждат блиндираните врати. Ние правихме стоманобетонни укрития точно на мястото, което във всяко отношение е нерентабилно, защото седяхме там 14 месеца. Сега ние произвеждаме 90% от укритието в нашия цех, а след това транспортираме оборудваните модули и изливаме бетон на място. По този начин прекарваме само един месец на мястото.

- В кой момент се увеличи интересът към подземните убежища?

- Започна миграционната криза, а след това и коронавирусът, когато хората изведнъж разбраха, че държавата няма да се погрижи за тях по начина, по който са очаквали. Имаше и торнадо в Моравия. Тогава хората се обадиха и поискаха да построят дълбоки изби със здрави врати, за да не им се случи следващия път нищо. Започна и конфликтът в Украйна и оттогава не сме спирали да отговаряме на обаждания... Казвам на всички, че Украйна е добър пример за това как всичко се случва по време на военни действия. Хората се крият навсякъде, където е възможно: в метрото, в коридорите, в тунелите. Без храна, лекарства и други неща. За това са нашите скривалища, където има всичко, от което се нуждае едно семейство, където то ще бъде в безопасност, докато вие сте на повърхността и решавате проблеми.

- Само най-богатите чехи ли поръчват укрития?

- Така беше, но сега и средната класа се обръща към нас, включително заради конфликта в Украйна. Някои нямат пари за укрития и искат да ремонтират поне мазето. Там инсталираме малка филтрираща система за сто хиляди крони, генератор и здрави врати. Хората имат поне антирадиационно убежище. Те ще се предпазят от ударната вълна и радиоактивните валежи. Те не се нуждаят от повече, защото в малките стаи останалото е безсмислено. Или се съгласяваме, че ще бетонираме скелета на укритието, ще свършим подготвителната работа, а те ще поръчат всичко останало по-късно. Имаме около 20 такива клиенти.

- Колко дълго можете да останете в безопасност, като се криете?

- План А - подземно убежище, където можете да се скриете за определен период, за месец, максимум два. Вашето семейство ще бъде в безопасност. План Б е да намерим начин да отлетите за някъде по-късно. Заможните клиенти винаги имат под ръка валута и паспорти... Основното е да имате достатъчно дизел или бензин и да стигнете до някое безопасно летище. Малко хора си изграждат подземно убежище, за да преживеят апокалипсиса там.

— Укритията имат ли стандартни размери или винаги са индивидуални в съответствие с изискванията на клиента?

- Поради въоръжения конфликт ние разпределихме три стандартни малки убежища: 20, 30 и 45 квадратни метра. Те са най-търсени. Всъщност това е една тръба с дължина 12 метра и ширина три метра. Към тях има още една стая със стълбище. По този начин укритието се състои от две части. Ние изграждаме тези "тръби" за три месеца. Все още има големи укрития, а там клиентът избира "плънката". Такива убежища се състоят от стаи. Единственото нещо, което ограничава клиента, са фантазията и парите. Можете да поръчате всичко.

- Колко струва квадратен метър подземен навес?

- За съжаление през последните три месеца всичко поскъпна, особено желязото. Квадратният метър в 20-метров заслон струва 150 000 крони, а общо струва 3 милиона. Що се отнася до големите укрития, квадратен метър струва около 120 000, а такива укрития струват 4,5 милиона крони.

- Кое беше най-голямото укритие, което построихте?

- 850 кв.м. Състои се от няколко части, свързани с тунели. Над тях е имало къща - 1300 кв.м полезна площ. И всичко това беше за двама души.

- Поръчват ли хората нещо необичайно с толкова огромни убежища? Например подземна хеликоптерна площадка?

- За един жител на Бърно изградихме 400-метрово укритие, до което може да се стигне с кола през бронирана порта. Имаше паркинг за шест джипа. Свършихме всичко, предадохме го и след нас там работеше американска фирма, която направи хеликоптерна площадка. Тъй като строим толкова големи убежища, те се използват и за други цели. Затова там изграждаме стрелбища, винарски складове, игрални зали. Имаме много клиенти, които търгуват със злато и диаманти или оръжия и те съхраняват всичко това там. Това е по-безопасно, отколкото да ги съхранявате в сейф зад картина у дома. За да стигне до сейфа в скривалището, крадецът ще трябва да преодолее много препятствия.

Новият световен ред според Русия - кои може да са съюзниците ѝ и кой от тях ще подхлъзне Путин

Докато Западът и САЩ, консолидирани във военен съюз, разширяващ се на изток, наложиха строги санкции срещу Русия, Руската федерация е н...

- На каква дълбочина по правило се изграждат убежища под земята?

- Обикновено основната плоча се полага на дълбочина шест метра. Над него се изгражда триметров навес, а след това следват бетон и пръст. Според нормите 120 сантиметра почва са достатъчни за поглъщане на радиоактивни утайки. Но имаме клиенти от Прага, за които построихме заслон на 12 метра дълбочина, а в друг случай построихме на 15 метра. Сега работим по заслон на 16 метра дълбочина. Тоест главите на собствениците му ще бъдат 12 метра почва. Тъй като заслонът ще бъде достатъчно голям (120 квадратни метра), ямата ще бъде огромна.

- Колко аварийни изхода има в укритие като това?

- Обикновено главният вход на скривалището води от къщата, защото така е по-бързо. Всяко скривалище също има поне един авариен изход. Винаги трябва да се изнася там, където няма да има запушвания, тоест далеч от руините на къщата. Винаги монтираме шарнирни люкове за влизане, така че всяка дъска или дърво, които биха предотвратили отварянето на люка по-късно, да не пречат на изхода. Следователно люковете се отварят навътре и могат да бъдат изрязани и извадени. Големите убежища например имат четири аварийни изхода. При първа възможност се маскират. Използват се стволове от стари дървета, пънове, люлки, стелажи за дърва. Имахме клиент, за когото изградихме голямо 140-метрово убежище на открито извън града. Той го "зарови" под земята и постави отгоре малка къща. За съседите той е градинар, който спи само в къщата. Но той има огромен апартамент долу. Той ходи на работа и уж прекарва вечерите си в къщата, но отива да спи долу, където има всичко, от което се нуждае. Той просто избра този начин на живот.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа