В Германия хванаха стотици храни с фипронил

5463
В Германия хванаха стотици храни с фипронил
Снимка: Getty Images/Guliver

Скандалът "Фипронил", който удари Европа в края на това лято, изглежда е далеч от своя край. Причината – не само в яйцата има завишено количество от отровното вещество.

Мащабно изследване на германското министерство на земеделието и храните е показало, че фипронил има 103 продукта от общо тествани 473 продукта, пише Suddeutsche Zeitung, като се позовава на вътрешна информация.

БАБХ: Няма пилешко месо с фипронил на българския пазар

Няма заразено с фипронил пилешко месо на българския пазар, съобщи агенцията по храните след лабораторно изпитване на птиче месо. Проби...

Всъщност изследването още не е завършило, тъй като трябва да бъдат проучени 800 продукта и съответно толкова проби. Но предварителната информация е стряскаща – от 103-те проби на 103 продукта, в 25% има фипронил над приетата за максимална доза т.е. над 0,05 милиграма на килограм. Опасната за здравето доза е над 0,72 милиграма на килограм, но засега не е ясно какви са точните стойности при продуктите, в които има фипронил над горната граница.

Освен високото ниво на засечени продукти с фипронил, тревожното е сериозният обхват. Оказва се, че фипронил е засечен в много различни продукти – например ликьори, в които има яйчена субстанция, всякакви продукти, в които има яйца, както и тестени изделия и печива. Засега няма точен списък с отделните продукти и кой ги е произвел.

За момента германските власти не са искали от производителите на хранителни продукти с доказано по-високо от граничното количество фипронил да ги изтеглят от търговската мрежа. Но ако производителите проявят инициатива, можели да го сторят "по-тихо", пише Suddeutsche Zeitung.

През август тази година, когато избухна скандалът с фипронила, германската провинция Северен Рейн-Вестфалия спря от търговската мрежа над 900 000 яйца със завишено количество на фипронил. Техният произход беше от Холандия. Тогава германските власти обявиха, че откритото количество на отровното вещество не е в такава концентрация, че да представлява реална опасност при консумация.

Откриха още 250 000 яйца с фипронил в пловдивски склад

Инспектори на Българската агенция за безопасност на храните са открили в пловдивски склад 250 000 яйца, заразени с препарата фипронил. ...

В България също се стигна до задържане на яйца и продукти, при това на яйца, произведени на наша територия – от консорциума "Агробизнес". Бяха изтеглени и партиди яйца, а държавата посочи, че е възможно някои от блокираните яйца да бъдат върнати, ако допълнителните тестове покажат, че не са опасни. Проверките стартираха след като гръмна скандалът в Германия и Холандия. От обяснения на отговорни лица от Българската агенция по храните (БАБХ) се създаде впечатление, че специфични и по-мащабни проверки започват едва след сигнал от ЕС за възможна нередност. А земеделският министър Румен Порожанов даде следното обяснение – не се изследва за фипронил при редовните тестове, защото фипронилът е забранен за ползване, когато става въпрос за животни, чиито продукти се консумират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа