В Испания отново подновиха преговорите за съставяне на правителство

1876
В Испания отново подновиха преговорите за съставяне на правителство
Снимка: Gettyimages

Левите сили в испанския парламент рестартираха преговорите за съставяне на ново правителство.

"Има желание за споразумение и желание за диалог”, заяви лидера на традиционната социалистическа партия ПСОЕ Педро Санчес след срещата си с лидера на крайнолявата „Подемос” Пабло Иглесиас, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

В Испания загубиха и търсят куфар с радиоактивни материали

Съветът за ядрена безопасност на Испания обяви, че е откраднат куфар, в който има радиоактивни материали, и се обърна към гражданите да...

В по-ранна пресконференция Иглесияс заяви, че е готов да изостави предишното си искане да бъде зам.-премиер на Санчес.

Испанските народни представители не успяха да излъчат ново правителство след изборите в края на декември. На тях управлявалата досега консервативна Народна партия на Мариано Рахой спечели най-много гласове, но изгуби парламентарното си мнозинство.

Същевременно вотът доведе и до края на обичайния двупартиен модел, като Народната партия и ПСОЕ, която зае второто място, трябваше да разчитат на подкрепата на по-малките „Подемос” и центристката платформа „Сиудаданос” (Гражданите) за излъчване на кабинет.

Рахой, който не успя да обедини достатъчна подкрепа в предварителните преговори върна предоставения му от краля мандат.

Щафетата пое социалиста Санчес, който сключи споразумение със „Сиудаданос”, но при парламентарното гласуване на предложения от него кабинет на 4 март бе блокиран от липсата на подкрепа от „Подемос”.

Испания против споразумението ЕС - Турция, опасява се от бежанска вълна

Испания се изправи пред поредния си институционален парадокс, след като мнозинството от депутатите в Националния конгрес, избран на 20 ...

„Днес господин Иглесиас предаде милиони хора, гласували за промяна и той е единственият виновник, че Рахой продължава да е ръководител на правителството. Ще продължа да работя, докато не постигна това мнозинство", заяви Санчес тогава.

Крайният срок за съставяне на правителство е 2 май. Ако до нея Санчес не успее да спечели достатъчно гласове, нови избори най-вероятно ще се проведат още през юни.

Това ще продължи мандата на временния кабинет на Мариано Рахой, който работи с ограничени правомощия от декември насам.

Основни причини за непреодолимите към този момент политически различия в страната са икономическата политика и каталунският въпрос.

Консерваторите на Рахой заложиха на политика на бюджетни ограничения, които да изведат страната от икономическата криза започнала в началото на десетилетието. „Подемос”, съюзник на управлаващата в Гърция „Сириза”, е твърдо против продължаването на този курс, а заедно с това подкрепя правото на гражданите на Каталуния сами да решат дали автономната област да остане част от Испания.

В Испания конфискуваха хиляди униформи, предназначени за ИД

Испанската полиция конфискува 20 хиляди униформи, предназначени за терористичните групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра", п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа