Без дебати и единодушно депутатите тръгват да борят с връзкарството в администрацията

2555
Без дебати и единодушно депутатите тръгват да борят с връзкарството в администрацията
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в парламента прие за минути и без дебати на първо четене промени в Закона за държавния служител, които целят да се намали шуробаджанащината в родната администрация.

Промените минаха с 10 гласа "за", нямаше депутати "против", като само Филип Попов и Чавдар Георгиев от БСП се въздържаха.

Законовата подготовка за масова чистка на чиновници върви с пълна пара

Задава се поредно прочистване на държавната администрация. Министерствата ще прекратят договорите на всички ръководни кадри, наети на н...

Законопроектът в комисия беше представен от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, който на няколко пъти обясни нуждата от подобни промени. Според него предложените изменения до голяма степен ще преустановят заобикалянето на конкурси при назначаване на нови служители в администрацията.

Основният текст, предложен от кабинета забранява назначаването на нови служители по заместване и за преназначаване на свободна длъжност на наетите по заместване лица, които не са преминали успешно централизирания етап на конкурса.

От МС предлагат още и забрана за преназначаване на лица, назначени на непълно работно време на длъжности, които са определени за заемане на пълно работно време, както и за назначаване на ръководна длъжност на непълно работно време.

Предложенията регламентират и провеждането на два етапа при конкурса за постъпване на държавна служба. Първият, централизиран етап, е провеждането на тестове за определяне нивото на общите компетентности и основните познания, необходими за заемане на държавна служба.

Правната комисия прие докладът за КТБ да стане публичен

Парламентарната правната комисия прие на първо четене докладът за фалита на КТБ да стане публичен. Това стана с приемането на изменения...

Вторият специализиран етап е за определяне нивото на специфичните компетентности и професионалните и деловите качества на кандидатите, необходими за заемане на конкретна длъжност в съответната администрация.

Централизираният етап на конкурса ще бъде организиран от Института по публична администрация (ИПА) като валидността на резултатите от него ще бъде три години.

Кабинетът предлага и служителите в държавната администрация да не могат да заемат ръководна длъжност, ако не са преминали успешно тест за определяне нивото на общите компетентности и познания, необходими за заемането на конкретна длъжност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика