В Италия и Германия вярват, че новият щам на коронавируса ще бъде спрян от ваксините

2119
В Италия и Германия вярват, че новият щам на коронавируса ще бъде спрян от ваксините
Снимка: Getty Images/Guliver

Новият щам на коронавируса, който се появи в Обединеното кралство, според първоначалните данни има подобна реакция на ваксината като "обичайната", каза епидемиологът Джовани Реца, ръководител на отдела за профилактика на заболяванията на италианското министерство на здравеопазването.

"Новият вариант на SARS-CoV-2, който в момента е открит в Лондон и в югоизточната част на Великобритания, има мутации в протеина на повърхността на вируса - така нареченият шип (S-протеин). Въпреки че има хипотези, че тези мутации могат да увеличат агресивността на вируса, те изглежда не променят нито неговата клинична агресивност, нито реакцията му към ваксината", каза той във видео, публикувано от италианското министерство на здравеопазването снощи.

Всички чужденци, идващи от Великобритания, със забрана да влизат в България

От 00.00 часа на 21 декември 2020 г. до 31.01.2021 г. се забранява влизането на българска територия през всички гранични пунктове, с въ...

И други експерти от Европейския съюз смятат, че съществуващите ваксини срещу коронавирус са ефективни срещу новия бързо разпространяващ се щам, идентифициран във Великобритания, заяви министърът на здравеопазването на Германия.

"Според всичко, което знаем досега, новият щам не оказва влияние върху ваксините, които остават също толкова ефективни", каза Йенс Шпан пред обществената телевизия ZDF, позовавайки се на "разговори между експерти на европейските власти".

Шпан визира по-специално ваксината на Pfizer/BioNTech, която вече се прилага в някои страни, включително САЩ и Обединеното кралство и която е на ръба на получаването на одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Говорител на здравното министерство на Германия заяви, че срещата на експертите от ЕС се е състояла в неделя и включва представители на берлинския институт "Роберт Кох".

Кои са най-разпространените щамове на коронавируса в България?

Кои щамове на коронавируса циркулират в България? Над тази сложна задача работят екип вирусолози и учени в Националният център по зараз...

Германия, която в момента ротационно председателдтва ЕС, организира в утре среща на експерти, за да обсъди реакцията на блока на новата заплаха, каза говорителят на здравното министерство на страната. Срещата ще се проведе по схемата за реагиране на IPCR на Европейския съвет на IPCR, която може да бъде използвана за извънредни ситуации в областта на здравето, околната среда или тероризма.

По-рано стана известно за откриването във Великобритания на нова мутация на коронавируса SARS-CoV-2. В събота Консултативният съвет на Обединеното кралство за нови и възникващи заплахи с респираторен вирус потвърди, че идентифицираният в страната вариант на коронавируса се разпространява с по-бързи темпове и изисква още повече предпазливост от населението. Въпреки че новият вариант на вируса, според предварителните оценки, може да бъде със 70% по-заразен от обичайния, все още няма нищо, което да предполага, че е по-опасен по отношение на риска от смъртност или хоспитализации.

Още: Извънреден брифинг по нощите - министърът карантинира лично пристигащите в 3 ч. от Англия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа