В Норвегия ще снимат сериала за терориста Брайвик

14767
В Норвегия ще снимат сериала за терориста Брайвик
Снимка: Getty Images / Guliver

В Норвегия ще снимат сериал за терориста Андерш Брайвик. През 2011 г. той уби 69 души, повечето от които деца, по време на летния им лагер, съобщи Aftenposten.

Проектът е на норвежката радио и телевизионна корпорация NRK, информира БГНЕС. 

Брайвик заплашва с гладна стачка, не му давали нова Playstation

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик заплаши да обяви гладна стачка с искане да бъдат подобрени условията, при които излежава присъд...

"Този проект не е за Брайвик, той е портрет на цяла Норвегия", каза сценаристът Пол Шлетаун. Според него събитията от 22 юли 2011 г. ще бъдат само един от елементите на сериала. Той ще представи това как различните институции са реагирали на трагедията. Във фокуса ще бъдат болници, полиция и медии.

По сценария ще работят двама журналисти, отразили трагедията през лятото на 2011 г. Създателите на филма, които го определят по-скоро като художествен, а не документален, заявиха, че ще се отнесат към историята с голямо уважение.

Датата за премиерата на лентата не се съобщава.

Новината за проект от този род за случилото се преди повече от три години предизвика смесени реакции в норвежкото общество. Председателят на Националния съюз на роднините на жертвите от 22 юли Тронд Хенри Блатман, който е баща на едно от загиналите деца на о-в Ютьоя, се обяви категорично срещу сериала. „В тези събития има твърде много драма и пресъздаването им ще нарани дълбоко близките на загиналите“, заяви Блатман.

Норвегия - 2 години след атентата и Андерш Брайвик

Днес се навършват две години от атентата в Норвегия, които местни наричат кошмара "Андерш Брайвик". Kрайнодесният екстремист взриви бом...

Брайвик откри огън срещу летен лагер на младежкото крило на Работническата партия на 22 юли 2011 г., като уби 69 души, повечето от които подрастващи. Атаката му започна от Осло, където той взриви голяма бомба пред основната сграда на правителството, убивайки осем души. През август м. г. Брайвик беше признат за вменяем и получи максималната в Норвегия присъда от 21 години затвор. Присъдата може да бъде удължавана за неопределено време, ако се установи, че той продължава да е заплаха за обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа