В последните 2 години мигрантският поток се е преместил от турската на българо-сръбската граница

1621
В последните 2 години мигрантският поток се е преместил от турската на българо-сръбската граница
Снимка: Getty Images/Guliver

В последните две години мигрантският натиск се е преместил от българо-турската на българо-сръбската граница.

Това гласи обобщенаа справка на Дирекция “Миграция” на МВР за 4-годишен период.

Гърция подобрява условията за живот на мигрантите

Гърция обещава да подобри условията в препълнените бежански лагери в страната, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изявление на министъ...

След 2014 г. се увеличава броят на мигрантите, които са проникнали у нас, но заради засилените мерки от сръбска страна, не успяват да продължат пътя си към крайната цел – държавите от Централна и Западна Европа. “Затварянето” на мигрантския път през Сърбия води до увеличаване на броя на мигрантите, които остават по-дълго време на българска територия. Друг извод, който може да се направи е, че изграждането на преградното съоръжение по българо-турската граница далеч не спира потока от мигранти, особено през летните месеци, които очевидно намират начин да стигнат до западната българска граница, пише още БГНЕС.

“Продължаващите конфликти в Близкия изток и Северна Африка, както и нестабилната социално-икономическа и политическа ситуация в редица страни от Средния изток и Централна Африка, продължават да са основен определящ фактор за засиления миграционен натиск, предимно към страните от Централна и Западна Европа”, сочи анализът.

Месечната динамика на задържаните на вход (при опит да влязат в България – основно от Турция – бел.ред) се характеризира с ясно изразено повишаване на миграционния натиск през летните и есенни месеци. Пикът на задържаните за незаконно преминаване на държавната граница е през есента на 2013 г., когато само за три месеца (м. септември – 2368, м. октомври – 3694 и м. ноември – 1704) са задържани 7766 граждани на трети страни. През втората половина на лятото на 2015 г. започва рязко увеличаване на задържаните на вход незаконни мигранти, като през м. септември те достигат до 1742 души. През последните два месеца на 2016 г. се наблюдава значително намаление на броя на задържаните лица, като за годината те спадат до 122 и 74 мигранти, съответно за м. ноември и м. декември, което е най-ниското отчетено ниво от началото на кризата.

От динамиката на задържаните на изход (при опит да излязат от България – основно към Сърбия – бел. ред.) граждани на трети страни се установява, че през 2015 и 2016 г. броят им започва постепенно да се увеличава, като през м.октомври 2016 г. достига до 2171 лица. Тук също се наблюдава по-голям брой на задържаните през летните и есенните месеци, което кореспондира с по-високия брой на задържаните на вход през същите месеци. За разлика от задържаните на вход, тук се наблюдават по-изявени амплитудни разлики, предимно през 2014-2015 г., когато ясно се вижда драстичното увеличение на задържаните през лятно-есенните месеци в сравнение със зимните.

Обсъдиха предизвикателствата пред адаптацията на децата-бежанци в България

По инициатива на Българския Червен кръст и на Международната неправителствена организация „Тер дьо зом” бе организирана кръ...

И още от анализите на Дирекция “Миграция” – ако в началото на 2014 г. в центровете за настаняване на незаконно преминали границите чужди граждани са били настанени основно граждани на Алжир, Сирия, Афганистан и Мароко, то в края на 2016 г. те са предимно от Афганистан, Пакистан, Ирак и Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com