Варшава се извини за атаката на руското посолство

19853

Бруталната атака от страна на полски националисти срещу руското посолство във Варшава предизвика мигновена руска реакция. Москва официално поиска от Варшава извинение заради атаката, която стана факт в Деня на независимостта на Полша.

Полското външно министерство изрази съжаление и осъди хулиганските прояви с изявление в социалната мрежа Twitter.

Полша връща временно контрола по границите си

Полското министерство на вътрешните работи съобщи за временното връщане на проверките по границите й в Шенгенската зона по време на к...

Полски националисти атакуваха сградата на мисията с камъни и бомбички вчера (11 ноември). Полицията използва гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите.

"Червена армия от изнасилвачи". Този плакат беше окачен на оградата пред руското посолство във Варшава. Размириците започнаха след като младежи с качулки и футболни шалчета се отделиха от огромното шествие и нападнаха сграда, обитавана от хора с крайно леви убеждения.

Когато шествието наближи руското посолство - за много поляци символ на репресиите през съветската ера - избухнаха още сблъсъци. Демонстранти подпалиха коли и будката на охраната и се опитаха да влязат на територията на мисията. Полската полиция обаче се намеси и образува кордон.

Демонстрантите бяха разпръснати. Сградата на посолството не е пострадала, но Москва поиска полската страна да плати щетите, нанесени в комплекса. Министър-председателят на Полша изрази съжаление.

"Случилото се петни репутацията на Полша. Имам предвид неприемливите агресивни действия срещу полицаите, охраняващи руското посолство както и срещу самото посолство", заяви полският премиер Доналд Туск.

За трета поредна година, шествието в Деня на независимостта на Полша прераства в сблъсъци между демонстранти и полиция. Според някои коментари, това се обяснява с икономическото разделение в полското общество, информира БНТ.

Масови протести срещу правителството в Полша

Десетки хиляди членове на полските профсъюзи в събота ще проведат шествие през столицата на Полша в края на четиридневния протест срещу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com