X
 
 

Вече има обвинения за трагедия след газова експлозия в жилищна сграда в Словакия

614 0
Вече има обвинения за трагедия след газова експлозия в жилищна сграда в Словакия
Снимка: Getty Images/Guliver
Полицията в Словакия повдигна обвинение срещу 3 души за експлозията на газ в жилищна сграда в Прешов, при която загинаха най-малко 7 души, заяви представител на полицията в града.

Експлозията на газ стана в петък в 12-етажен жилищен блок, след което избухна пожар, а сградата частично се срути. Полицията засега потвърди смъртта на 7 души, още около 40 са ранени, съдбата на един остава неизвестна, посочва БГНЕС.

Газова експлозия в жилищна сграда в Словакия взе жертви

Най-малко седем души загинаха, а десетки бяха ранени при експлозия на газ, която разтърси 12-етажна сграда в Източна Словакия, съобщава...

"Във връзка с експлозията в жилищна сграда в Прешов, в събота бяха задържани шестима души. В неделя започна наказателно дело срещу трима от тях", заяви говорителят.

Ден по-рано, в събота, полицията съобщи на своя уебсайт, че са задържани шестима души, отговорни за скорошния ремонт на сградата.

От своя страна ръководителят на пожарната служба на област Прешов Ян Голяш каза пред репортери, че все още не е известна съдбата на друг обитател на жилищния блок. Тялото му не е открито нито на горните етажи, нито под руините.

"Що се отнася до ремонтите, които бяха извършени наскоро в тази сграда, включително вътрешни промени, пожарникарите категорично са отказали да ги приемат. Много правила бяха нарушени там, което в крайна сметка може да доведе до срутване на стълбите, и в резултат на това имаше забавяне на евакуирането на хора по време на пожара", каза Голяш.

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция, отново

Парламентът на Словакия отхвърли Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие за втори път и призова правителството на страна...

Той показа на репортери документ за проверка на състоянието на жилищния блок от 2017 г., в който са изброени извършените ремонтни дейности, но без да се вземат предвид правилата за безопасност, включително промени във вентилационната система, асансьорните шахти, достъпа до евакуационната стълба.

"Спорът между пожарната и собствениците на блока продължи повече от две години", каза Голиаш. Освен това местните медии съобщават, че по време на ремонтните дейности е монтиран и собствен газов котел.

След подробен преглед на състоянието на повредената сграда в неделя беше решено тя напълно да бъде съборена, допълни Голяш.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално