Великобритания измисли план за пращане на изтребители към Украйна

7540
Великобритания измисли план за пращане на изтребители към Украйна
Снимка: Getty Images

Обединеното кралство е готово да достави изтребители на европейските си съюзници, за да могат те, на свой ред, да изпратят стари съветски бойни самолети в Украйна. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Той каза, че бърз начин Украйна да се възползва от изтребителите е "тези страни в Европа, които имат руски съветски изтребители - МиГ 29 или Су-24 - ако желаят да дарят". "Можем да използваме нашите изтребители, за да ги подкрепим и да им осигурим сигурност в резултат на това", допълни Уолъс в интервю за радио "Таймс" в петък.

Риши Сунак ще призове Г-7 да даде далекобойни оръжия на Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак ще призове партньорите от Г-7 да доставят оръжия с по-голям обсег на действие на ...

Това значи, че става въпрос за т.нар. триъгълни сделки, за които българското Министерство на отбраната обяви, че е твърде късно страната ни да се включи. Преди дни служебният министър Димитър Стоянов обвини кабинета "Петков", че не го е сторил през пролетта на 2022 г. Сега нямало такава възможност, заяви Стоянов, а президентът Румен Радев изказва същата теза.

Междувременно Бен Уолъс заяви пред Sky News, че Великобритания няма да изпрати изтребители Typhoon пряко към Украйна „в краткосрочен план“.

"Подаряването на изтребител е свързано със стотици хора - инженери, пилоти, с обучение, с електронна война. Западът няма да вкарва войски в Украйна в тези мащаби. Идеята, че ще вкараме Typhoon, значи, че ще трябва да изпратим 200 души от Кралските военновъздушни сили, а ние няма да го направим... на настоящия етап", каза Уолъс.

Той заяви също така, че Обединеното кралство работи за възстановяване на запасите си от боеприпаси, отбелязвайки изчерпаните доставки след нахлуването на Русия в Украйна.

"Тази война в Украйна и начинът, по който Русия воюва, показаха на целия Запад, че нашите запаси през последните три десетилетия често са понасяли основната тежест на съкращенията в отбраната и ние трябва да ги попълним", каза министърът пред Sky News.

Изляха боя в цветовете на украинския флаг пред руското посолство в Лондон (ВИДЕО и СНИМКИ)

Група активисти изля стотици литри жълта и синя боя на пътя пред руското посолство в Лондон, за да създаде огромно украинско знаме ден ...

ОЩЕ: Година война в Украйна: Ужасната картина, нарисувана от Путин

"Вече започнахме да правим поръчки, за да ги попълним, а там, където не сме направили поръчки, започнахме да работим, за да се уверим, че разполагаме с веригата за доставки или да намерим алтернативни източници", добави той.

Уолъс също така омаловажи опасенията, свързани с подкрепата на Китай за Русия, като отбеляза избора на Пекин да се въздържи при гласуването на резолюцията на Общото събрание на ООН от четвъртък, осъждаща нахлуването на Москва. ОЩЕ: С резолюция: Общото събрание на ООН призова Русия да спре войната

"Ако големият ти съсед не гласува активно в твоя подкрепа, това е силно послание към президента Путин, че това е неразумно и глупаво и че той трябва да спре", каза Уолъс. Министърът на отбраната добави, че е "уверен, че Китай съвсем ясно иска това да спре", защото "знае, че поведението на Русия е дестабилизиращо".

ОЩЕ: Лондон санкционира мениджмънта на "Росатом" и шефове от руския военен сектор

Великобритания е готова да даде на Украйна нови танкове Чалънджър на мястото на унищожените

Великобритания е готова да изпрати на Украйна танкове „Чалънджър 2“, които да заменят вече унищожените. Министърът на отбра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа