Виорика Дънчила: Преговорите за членството на Сърбия в ЕС ще бъдат ускорени

2725
Виорика Дънчила: Преговорите за членството на Сърбия в ЕС ще бъдат ускорени
Снимка: Facebook/Бойко Борисов

„Сигурни сме, че преговорите за членството на Сърбия в ЕС ще бъдат ускорени и ще се развиват все по-добре и че всички необходими критерии ще бъдат изпълнени. Това каза на пресконференция премиерът на Румъния Виорика Дънчила след четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция „Евксиноград“ във Варна, предаде „Фокус“.

„Искаме Дунава да остане важен транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа. По отношение на транспорта, потвърдихме съгласието на Румъния да се създаде работна група, която да разгледа предпроектните възможности за изграждането на магистрали, нови мостови съоръжения на Дунава между Румъния и България. Президентът Вучич ни представи предизвикателствата, с които се среща Сърбия и всички се надяваме тези предизвикателства да бъдат преодолени бързо и с успех“, заяви Дънчила.

Тя поздрави България за успешното приключване на нейното председателство, а също така и за откриването на две преговорни глави със Сърбия по пътя за членството ѝ към ЕС.

„Развиваме ме много добре отношенията си с тези страни. Надяваме се, че и в бъдеще тази тенденция ще продължи, така че да развием потенциала, който предлагат нашите икономики. Проектът, който засяга високоскоростния път между Тимишоара и Панчево вече е разгледан на политическо равнище и сме убедени, че в скоро време ще бъде реализиран. Изграден е графикът за техническото изграждане на пътя и сме на прага на предпроектното проучване“, допълни тя и изрази надежда през 2021 г. проектът с Тимишоара да бъде довършен. Според нея той ще даде възможност за развиването на контактите и за усилването на туристическия поток.

„Гърция е стратегически партньор за Румъния. Ние искаме да задълбочим и за в бъдеще нашия диалог и двустранното ни сътрудничество, както и на регионално и европейско равнище. Изтъкнах, че имаме общи възгледи за дневния ред на ЕС, както и по отношение на предизвикателствата на регионално равнище. Що се отнася за развитието на нашите икономически връзки, подчертахме възможността и тенденцията за увеличаване на стокообмена между двете страни и за разширяване и разнообразяване на сътрудничеството в секторните политики между двата народа. Обсъдихме и ситуацията на румънското малцинство в Гърция, което има 55 000 души“, обясни Дънчила.

„Що се отнася до сътрудничеството на Румъния и Израел, ние сме заинтересовани в максимална степен да развием съществуващия потенциал в икономиката. Добър пример са напредналите преговори за партньорството в областта на информационните технологии. Друг важен въпрос беше и обсъждането на бъдещето на ЕС“, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа