Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Война, каквато светът не познаваше: Кои неща се случиха за първи път на фронта в Украйна?

25 февруари 2024, 15:06 часа • 8455 прочитания

Във войната на Русия срещу Украйна много неща се случиха за пръв път в световната история. Това е война, каквато народите по света не са познавали до този момент. Това каза украинският министър на отбраната Рустем Умеров, говорейки днес, 25 февруари, на пресконференция на тема "Украйна, 2024 година".

"Това е първата война с толкова много ракети, изстреляни срещу мирни градове. Това е войната, в която "Кинжали" за първи път бяха свалени. Това е войната, в която мощният флот на врага за първи път е унищожаван от дронове. Това е и първата война на дронове въобще. Това е първата война със смартфони в ръцете на войниците - в допълнение към конвенционалните средства, ние се бием всеки ден и в хибридна информационна война.Това е първата война от такъв мащаб, в която всичко се оповестява публично за няколко минути, със стотици и хиляди източници на комуникация, с анонимни източници на информация, с безпрецедентна пропаганда и информационни атаки", каза Умеров, цитиран от ТСН.

Припомняме, че днес от кабинета на президента Володимир Зеленски организират мащабна конференция по случай втората годишнина от путинската война срещу Украйна. В нея участва почти цялото правителство, включително министър-председателят Денис Шмигал и председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук, представители на Главно разузнавателно управление, първата дама на Украйна Олена Зеленска и самият президент.

Още: Ново технологично оръжие за Украйна: Дронове с изкуствен интелект (ВИДЕО)

Основните теми включват потенциала на украинската армия, въвеждането на съвременни технологии, интеграцията на Украйна в ЕС и НАТО - какво вече е направено и какво предстои да бъде направено в бъдеще. Темите са разделени общо в следните направления:

  • как ще бъдат постигнати украинските цели във войната;
  • развитие на силите за отбрана на Украйна;
  • украинският военно-промишлен комплекс;
  • прилагане на украинската мирна формула;
  • гаранции за сигурността на Украйна и защитата на живота на мирните хора;
  • осигуряване на икономически растеж и интеграция на Украйна на световните пазари.

Пресконференцията на Зеленски ще се състои в самия край на събитието.

Още: Войната на бъдещето: Дроновете изместиха авиацията, флота, танковете и артилерията

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес