Война в Молдова? Приднестровието помоли Путин за "помощ" и "защита" (ВИДЕО)

12075
Война в Молдова? Приднестровието помоли Путин за "помощ" и "защита" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Депутатите от непризнатия за отделна държава отцепнически район Приднестровие се обърнаха към Русия "за помощ във връзка с икономическата блокада", наложена от страна на Молдова.

Става въпрос за промените в Митническия кодекс на Молдова, които влязоха в сила от 1 януари 2024 г. и с които се налагат мита на стоките от Приднестровието.

Без призив за присъединяване към Русия

Днес, 28 февруари, за първи път от 18 години в отцепническия регион се провежда конгрес на депутатите от т.нар. „Приднестровска молдовска република“. Слухове от последните седмици сочеха, че на срещата от партията ще поискат диктаторът Владимир Путин да приеме Приднестровието в състава на Руската федерация.

Още: Няма да се присъединим към Путин: Уверения от Приднестровието

Приднестровието иска от Путин "мерки за защита"

"Молдова на практика започна икономическа война срещу Приднестровието, като умишлено създаде предварителни условия за бюджетен дефицит в размер на милиони долари". Това е едно от обвиненията срещу властите в Кишинев в резолюция, гласувана днес на т.нар. конгрес на "местните изборни служители от всички нива", проведен в Тираспол.

В резолюцията се предлага да бъде изпратено искане до Съвета на федерацията и Държавната дума на Русия за "прилагане на мерки за защита на Приднестровието в условията на засилващ се натиск от страна на Молдова", цитира документа молдовската медия Jurnal.md.

"В Приднестровието живеят повече от 220 хиляди руски граждани. Русия участва в мироопазващата мисия в Днестър и е гарант и посредник в преговорния процес", се казва в резолюцията на т.нар. конгрес.

В резолюцията дори е призован Европейския парламент - "да се предотврати натискът от страна на Република Молдова и нарушаването на правата и свободите на приднестровските граждани". Местните депутати се обърнаха още към ОССЕ, ОНД, Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и генералния секретар на ООН с призив да "повлияят на молдовското ръководство да се върне към адекватен диалог".

Казусът с Приднестровието и митата

Припомняме, че режимът на Путин от известно време насам подготвя условия за евентуална военна намеса в Молдова, като Москва поддържа военно присъствие в Приднестровието още след разпадането на СССР: Путин готви за Молдова същото както в Украйна: Пореден сигнал и смразяващи паралели.

Приднестровието е сепаратистки регион, международно признат като част от Молдова, който се поддържа с помощта на незаконното присъствие на руски войски. Съществуват опасения, че териториалният спор за Приднестровието може да попречи на усилията на Молдова да се присъедини към ЕС.

Още: Молдова: Руските войски в Приднестровието нарушават режима на сигурност

Последният конгрес на приднестровските депутати преди днешния е свикан през март 2006 г. и на него те решават да проведат референдум за независимост на Приднестровието и бъдещо последващо присъединяване към Русия. Въпреки че допитването получава огромна обществена подкрепа през 2006 г., нито Русия, нито Приднестровието развиват правни механизми за анексиране по това време.

Пътят на Молдова към членство в ЕС наложи страната да промени своя Митнически кодекс, за да го приведе в съответствие с разпоредбите на ЕС. Преди това Молдова освобождаваше приднестровските предприятия от плащането на мита на молдовското правителство за внос от ЕС и за износ от ЕС. Вместо това позволяваше на приднестровските предприятия да плащат мита на местното правителство.

В отговор на промените от януари 2024 г., изискващи от приднестровските предприятия да плащат необходимите мита на молдовското правителство, Приднестровието увеличи данъците на около 2000 молдовски предприятия в отцепническия регион. Т.нар. президент на Приднестровието Вадим Красноселски заяви на 24 февруари, че митническите плащания към бюджета на Приднестровието все пак са намалели с 18% от началото на 2024 г.

Още: Посланикът на ЕС в Молдова: Страната може да влезе в блока без Приднестровието

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа