Войната в Украйна: Австрия с газова заплаха към Русия, данни за нова знакова руска военна загуба

19018
Войната в Украйна: Австрия с газова заплаха към Русия, данни за нова знакова руска военна загуба
Снимка: Getty Images

Австрийският канцлер Карл Нехамер предупреди, че Австрия може да конфискува газохранилище в страната, което сега се управлява от руския енергиен монополист "Газпром", предаде Kyiv Independent.

Хранилището се намира близо до Залцбург и е най-голямото в Австрия, както и второто най-голямо в Централна Европа. Според Kronen Zeitung, в момента то е празно.

Припомняме, че въпреки инсинуациите в някои руски медии, Австрия твърдо зае позиция, че няма да плаща за руски газ в рубли. Но Bloomberg съобщава, че не точно така стоят нещата с италианския енергиен гигант Eni. Компанията е готова да плати в евро за регулярната доставка на руски газ за Италия, дори тези средства след това да бъдат конвертирани в рубли, информира американската информационна агенция, позовавайки се на свои източници. Засега Eni няма сметка в рубли, но върви юридическа подготовка това да стане. Официално Eni отказа коментар.

Припомняме, че схемата за плащане, измислена от Владимир Путин, е следната – купувачът на руски газ открива две сметки в "Газпромбанк". Едната е в твърда валута (евро или долари), другата е в рубли. Купувачът плаща в твърда валута, после "Газпромбанк" конвертира парите със сделка на Московската фондова борса, която обаче няма краен срок за завършване. С други думи, купувачът може да преведе парите и превалутирането да не бъде завършено в срок за получаване на месечната доставка – зависи изцяло от Русия. Но в началото на седмицата "Газпром" направи стъпка назад по отношение на плащането – НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК.

Bloomberg тиражира и друга новина – че може да има забавяне по отношение на петролното ембарго на ЕС спрямо Русия заради твърдата позиция против на Унгария. Брюксел обаче натиска да има окончателно разбирателство за решение на 16 май, когато предстои Съвет на европейските външни министри.

Военните действия в Украйна

Руската армия не спира офанзивните си действия в източната оперативна зона, за да установи пълен контрол над територията на Донецка, Луганска и Херсонска област и да поддържа сухопътния коридор между тези територии и Крим. Същевременно поддържа напрежението в Приднестротието и при границата с Беларус, обобщава Генералният щаб на украинската армия в сутрешния си доклад във Фейсбук.

Според губернатора на Луганска област Серхий Гайдай, при село Билохоривка, река Сиверски Донецк, е имало ново руско поражение. За втори път в рамките на около денонощие руснаците са опитали да форсират реката и са били отблъснати. При този опит са убити 57 руснаци, унищожени са и 60 единици военна техника, предава Kiyv Independent, позовавайки се на командването на Южната украинска армия. Първият път се превърна в огромно поражение – украинската армия унищожи почти цял руски батальон с един удар (СНИМКИ)

През последното денонощие украинските ВВС са поразили седем въздушни цели: пет разузнавателни дрона "Орлан-10", един хеликоптер Ка-52 и една крилата ракета. Само в Донецкото и Луганското направление са отблъснати 18 атаки, унищожени са 13 танка, 8 артилерийски системи, 27 бойни бронирани машини, 2 единици специална инженерна техника, обобщава щабът на украинската армия. Според Reuters (агенцията цитира украинския финансов министър Серхий Марченко), войната е принудила Украйна да пренасочи 8,3 млрд. долара за военни разходи. Пак заради войната само 60% от планираните данъци за април са били събрани в Украйна.

От своя страна руското военно министерство съобщава за унищожени елементи на ракетна установка С-300 в Харковска област, както и 13 украински дрона в целия регион на Донбас. Общо от началото на войната Русия е унищожила 1110 украински летателни машини – 164 самолета, 125 хеликоптера и 821 дрона, твърди говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че заради обстрелите в Белгородска област се вземат допълнителни мерки. Там е обявена опасност от терористични удари най-малко до 25 май.

ОЩЕ: Руската армия изглежда почва да взема известен превес в битката за Донбас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО)

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Докато Русия настъпва към Харков: Украйна се насочва към защита на Киев с нови бригади

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа