Всички европейци заслужават справедливо заплащане, заяви Групата на S&D по повод на европейската директива относно минималните работни заплати

3318
Всички европейци заслужават справедливо заплащане, заяви Групата на S&D по повод на европейската директива относно минималните работни заплати
Снимка: iStock

Комисията по заетост на Европейския парламент направи голяма крачка към европейска директива за минималните заплати, която едновременно укрепва и защитава различните социални модели в Европа, одобрявайки доклада, внесен съвместно от евродепутатите от S&D Агнес Йонгериус и от ЕНП Денис Радтке. Семейството на социалистите и демократите ръководи кампанията за Европейска директива за адекватни и справедливи минимални заплати в продължение години, а комисар Николас Шмит представи това дългоочаквано предложение през октомври 2020 г.

Евродепутатът Агнес Йонгериус, говорител на S&D по въпросите на заетостта и преговарящ в Европейския парламент за минимални заплати, заяви:

„Днес всеки шести служител в Европа не печели достатъчно. Въпреки че работят тежка 40-часова седмица, хората не могат да си платят наема, храната и облеклото. Това трябва да се промени. Всички европейски работници заслужават нашето уважение и справедливо заплащане.

„Горд съм, че можем значително да подобрим предложението на Комисията. Първо, ние настояхме, че минималните заплати трябва да бъдат адекватни и справедливи, и следва да гарантират достоен стандарт на живот. Минималните заплати трябва да бъдат праг на благоприличие, държавите-членки трябва да проверяват и докладват за адекватността на законоустановените минимални заплати. Това може да се ръководи от международните референтни стойности от 60% от медианната работна заплата и 50% от средната брутна заплата в дадена страна.

„Второ, чрез процедурите за обществени поръчки искаме да гарантираме, че публичните средства отиват само за фирми, които осигуряват поне минимални работни заплати съгласно колективните трудови договори.

„На трето място, от моя опит в синдикалното движение знам, че укрепването на колективното договаряне е най-добрият начин за борба с бедността сред работещите и гарантиране на достойни условия на труд. Следователно държавите-членки, с пълното участие на социалните партньори, трябва да излязат с национален план за действие с конкретни мерки и ясен график, ако не достигат степен на обхват на колективното договаряне от 80%. Едно нещо става ясно в този доклад: колективното договаряне се извършва от синдикатите и от никой друг. Защитата на работниците срещу неблагоприятно отношение и укрепването на профсъюзите е от изключително значение за опазването на нашите социални модели и трябва да бъде задължение за всички правителства в ЕС.

Педро Маркес, вицепрезидент на Групата на S&D и отговарящ за Социална Европа, каза:

„В Европа имаме богата и разнообразна традиция на социалната държава. Като социалисти сме обединени от нашите ценности и в нашата политическа борба да направим живота на хората по-добър. Осигуряването на справедлива и адекватна защита на минималното заплащане за всички европейци е дългогодишна цел на нашето политическо семейство и ключов приоритет за нашата група.

„Ние приветстваме комисар Николас Шмит за представянето на това предложение и поздравявам моята колежка Агнес Йонгериус за приемането на нейния доклад. Тази директива не е универсална. Напротив, тя взима под внимание различните отправни точки и укрепва профсъюзите и колективното договаряне. Сега е моментът да изпълним обещанието си да направим живота на хората отново по-добър. Трудът най-накрая трябва да се заплаща справедливо."

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа