Второ денонощие руснаците не могат да направят нищо в Бахмут (ВИДЕО)

6312
Второ денонощие руснаците не могат да направят нищо в Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Бахмут изпълнява основната цел в украинската военна стратегия – да изтощи максимално руските сили и за пореден път да бъдат жертвани възможно най-много по-опитни и качествени войници в щурм срещу силно укрепени позиции. Такова заключение може спокойно да се направи предвид основните акценти в традиционния седмичен анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Анализът е посветен основно на битката за Бахмут и като цяло американците смятат, че дори и руснаците да превземат в крайна сметка града, те ще са хвърлили толкова много сили, че няма да могат да организират настъпление на запад в Донецка област – към Славянск и Краматорск. Като се добави и големият руски разгром при Угледар (Въгледар, Вухледар), както и явно невървящата руска офанзива в Луганска област, по линията Сватово – Кремена, то условията за бъдеща голяма украинска контраофанзива са налице, смятат от ISW.

ОЩЕ: При уж почти обкръжен Бахмут, Пригожин заговори за оттегляне (ВИДЕО)

Развитие на военните действия в Украйна

Вече второ денонощие няма никакво потвърдено руско настъпление с геолокализирани кадри по-напред в Бахмут. Изключително показателно, че руснаците спряха настъплението си са двата дневни обзора на руския телеграм канал "Рибар", свързван с финансиране от руския олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин. В обзора за 5 март т.е. изминалото денонощие, "Рибар" говори как били превзети "не по-малко от 20 позиции" на украинската армия в Бахмут. Точно същото изречение обаче имаше в началото на обзора на "Рибар" за 4 март – повторението навява мисли, че поради липса на събития просто е направен т.нар. "копи/пейст". Данните какво точно прави украинската армия продължават да са противоречиви, което подсказва, че украинците добре прикриват истинските си намерения. От една страна руски военно блогъри говорят как украинците се изтеглят, от друга обаче се говори и как елитни украински специални части влизат в Бахмут, за да водят градски боеве – точно дейност, в която са специализирани. Именно при бой в градски условия защитниците имат предимство, защото познават по-добре терена и са имали време да се подготвят, както и да подготвят куп капани за атакуващите – в случая руснаците.

(КАРТА) В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия пък се говори предимно за артилерийски дуели, главно на север – при Дъбово-Васильовка (6 километра северозападно от Бахмут), Орехово-Васильовка (10 километра северозападно от Бахмут, Богдановка (5 километра север-северозапад от Бахмут), Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), Клещеевка (7 километра южно от Бахмут), Кюрдюмовка (15 километра южно от Бахмут) и Часов Яр (10 километра западно от Бахмут). Най-тежко изглежда положението от северозапад, но дори там изглежда има застой – при Дъбово-Васильовка и Орехово-Васильовка.

(КАРТА) При Ягодно, на 2 километра северно от Бахмут, руското настъпление е спряно засега. Атаките от тази посока обаче не са спрели.

(КАРТА) Източната част на Бахмут, до река Бахмутовка, изглежда като цяло се смята за поставерна под руски контрол, но и на изток все още има украински позиции. В района на Забахмутовка украинците извършват операции по предварително определени цели, главно след разузнаване с дронове.

(КАРТА) На юг руснаците са при бензиностанцията до Ивановско и при гробището, северно от Опитно. Руските опити да бъде поставен под контрол пътя Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут продължават и са все така неуспешни дотук.

(КАРТА) При Авдеевка, руснаците са се оттеглили след втора поредна неуспешна атака срещу Новобахмутовка. Оттам в последните дни дойдоха доста видеокадри, показващи как руснаците биват спирани.

(КАРТА) Поздравеният с обстрел руски пропагандист Владимир Соловьов говори как село Победа, на 32 километра южно от Авдеевка и на 5 километра южно от Маринка, било "на 40 процента" овладяно от руснаците. Оттам те се мъчат да заобиколят Маринка, която не могат да превземат вече почти 1 година, а целта им е някак да стигнат до магистрала N15, която пък е на 24 километра от Маринка – ако я овладеят, руснаците ще окажат влияние върху украинската логистика за цялата западна Донецка област! Само че геолокализирани видеокадри показват какво всъщност се случва на руснаците при село Победа:

В Луганска област най-жестоките битки са в горите южно и западно от Кремена. Там никой не може да вземе решаващ превес все още.

ОЩЕ: Украйна изглежда се готви да отстъпи от Бахмут, руски командир с важно предупреждение (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com