При уж почти обкръжен Бахмут, Пригожин заговори за оттегляне (ВИДЕО)

13704
При уж почти обкръжен Бахмут, Пригожин заговори за оттегляне (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Ако ЧВК Вагнер се изтегли от Бахмут, целият фронт за Русия ще се разпадне. Украинската армия ще премине през Луганска област, ще стигне до Крим, до руските граници. Ние сме циментът, който споява руската армия. Това заяви лидерът на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин в изключително интересен видеоклип и то в момент, в който от два дни твърди как Бахмут е практически обкръжен и открито призова украинския президент Володимир Зеленски да изтегли украинските военни, докато още има "един свободен път".

Думите на Пригожин бяха обвързани с поредно искане към руското военно министерство, звучащо като заплаха – на ЧВК Вагнер да се осигуряват боеприпаси приоритетно. А изказът му звучи като заплаха в смисъл, че ако това не стане, за ЧВК Вагнер може да е наложително да отстъпи от Бахмут.

Украинският Генщаб: Няма масово изтегляне на войски от Бахмут, боевете продължават

Пригожин говори по темата колко са важни бойците на ЧВК Вагнер след като публикува и видео как изпращат убити "вагнеровци" "към родината". Но Игор Гиркин, бившият военен министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) коментира, че казаното от Пригожин е "безсрамна самореклама" и че той го бил казал преди около 2 седмици. Без ЧВК Вагнер фронтът няма да падне, ще има влошаване за руската армия, но незначително, добави той, като подчерта, че частната армия на Пригожин изразходва ресурси по крайно разточителен начин, но пък нейните бойци единствени успяват да направят някакви тактически пробиви, въпреки големите жертви, които дават. "А украинското командване предава територия за сметка на опазване на кадровия потенциал и печелене на време", добави Гиркин, явно визирайки какво стана със Северодонецк и Лисичанск в началото на лятото на 2022 година, което доведе до Харковската контраофанзива през септември, 2022 година, когато руснаците трябваше да бягат от Купянск, Лиман и Изюм.

По повод явната руска тактика да се разчита изключително на пехотни атаки в големи участъци на фронта, британското разузнаване обръща внимание на твърдения от мобилизирани руски войници, че нерядко са пращани на бой само с леко стрелково оръжие и лопати (вероятно за копаене на окопи).

На този фон украинският посланик във Великобритания Вадим Пристайко съобщи, че Обединеното кралство удвоява обещаните на Украйна танкове Challenger 2 – вместо 14, те ще са 28. Освен това, украинската армия ще получи и 33 гаубици AS-90, вместо първоначално обещаните 24. Увеличават се и украинските войници, които ще преминат обучение във Великобритания – с 2,5 пъти. А германският военен концерн Reinmetall обяви, че планира да купи 96 танка Leopard 1A5 от Швейцария, които да бъдат изпратени на Украйна.

Същевременно, в своя обзор популярният руски телеграм канал "Рибар" е категоричен, че битката за Бахмут е към своя край. Там се казва, че 93-та механизирана бригада на украинската армия създава условия за изтегляне на украинските части от Бахмут чрез успешни атаки по път Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут и че украински военни се изтеглят от централните и западните части на града.

В дневния обзор на ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) също се посочва, че руснаците вече имат значително позиционно предимство по отношение на някои части на Бахмут, но не и такова, че да са способни скоро да обкръжат града. От ISW твърдят, че за целия 4 март има само една позиция, където руските сили са направили потвърден напредък – близо до язовира при Берховка. И уточняват, че руснаците като цяло са приближили и целят застрашаване на основни логистични линии, но и че украинците вероятно могат да удържат позициите си, ако изберат такъв път на действие и все още могат да дочакат кулминацията на руските атаки без те да успеят. Колко струва това на руснаците личи от украинската статистика за убитите вчера - 930 руски войници според данните на украинския щаб.

В снощната сводка на украинския щаб изрично се посочва, че руснаците неуспешно опитват да обкръжат Бахмут. В сутрешната сводка пък се уточнява, че са отбити атаки от север при Васюковка (на 13 километра северно от Бахмут), Орехово-Васильовка (10 километра северозападно от Бахмут), Дъбово-Васильовка (6 километра северозападно от Бахмут), Григориевка (10 километра северозападно от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), както и в самия Бахмут.

Междувременно, при Авдеевка и при Угледар (Въгледар, Вухледар) няма големи промени, но е показателно, че руският военен министър Сергей Шойгу обяви инспекция и среща с командира на силите там генерал Рустам Мурадов. Заради катастрофалните загуби при Угледар е възможно руското военно министерство да обмисля прехвърляне на резерви в тази насока. Освен това, възможно е Шойгу да прави оценка и дали Мурадов още е годен за командир: ВИДЕО: Руски разгром при Угледар накара руски източник да кълне на "идиоти". Навръх визитата украинската армия показа видеокадри от голям удар срещу руска военна техника при Авдеевка – 3 руски танка, 5 бронирани машини бяха унищожени. А украинският щаб твърди, че т.нар. казашки части при Угледар губят доверие в командването и не изпълняват заповеди, които следва да изпълняват при взаимодействие с други руски части.

В Луганска област боевете са свирепи, но без особени големи промени на позиции – там изглежда има руски сили от три отделни дивизии (144-та и 3-та моторизирани бригади, както и руски десантчици от ВВС), което подсказва, че руското командване обръща голямо внимание на тази област.

В Херсонска област излизат все повече видеокадри на успешни украински удари по руски позиции, а украинското командване съобщава, че руснаците опитват с офанзивни операции да подобрят позициите си като част от стратегия за по-всеобхватна защита.

Засега в Беларус продължава да няма достатъчно струпване на руски сили за директна атака към Украйна. Там има около 10 000 руски войници, но редовно именно откъм Беларус идват конвои с хора и техника, които се разпределят по различни точки на фронта. В Беларус продължават интензивните смесени учения на руски и беларуски военни, като The Harun Project съобщава, че те са удължени спрямо първоначално предвиденото.

ОЩЕ: Украйна изглежда се готви да отстъпи от Бахмут, руски командир с важно предупреждение (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Русия казва: Свалихме 4 ракети ATACMS над Крим. Защо тогава има голям пожар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа