Външният министър на Германия предлага разоръжаване на Европа

1204
Външният министър на Германия предлага разоръжаване на Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас представи свой план за запазване на мира в Европа, в който присъстват предложения за забрана на бойните роботи и обмисляне забраната на хиперзвуковите ракети.

Статия по тази тема Маас публикува в Der Spiegel.

Берлин и Анкара с първи и плахи опити за затопляне на отношенията

Германският външен министър Хайко Маас пристигна в Турция в сряда с надежда да възстанови отношенията, които бяха дълбоко замразени сле...

Министърът отбелязва, че на фона на разговорите за излизане на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действия (ДРСМОД) в пресата все по-често се срещат термини като надпревара във въоръжаването и ядрено сдържане, което много напомня ситуацията през 80-те години на миналия век.

Маас смята подобни аналогии за измислени и отбелязва, че от тогава досега много неща са се променили.

„Сега един на друг се противопоставят вече не два лесно предсказуеми военно-политически блока с равни сили. Светът стана асиметричен. Границата между ядрените и конвенционалните оръжия се заличава.“

Според Маас ключов проблем е недостигът на доверие между страните по договора. Отговорност за това той вижда на първо място ,у Русия, която по негово мнение, не е успяла да осигури достатъчно прозрачност и да разсее подозренията на американците, които смятат, че Москва нарушава договора.

В същото време Маас отбелязва, че европейците разполагат с достатъчно авторитет, за да напомнят важността на договора не само на Москва, но и на Вашингтон. Министърът пише, че Германия – за разлика от САЩ, не  за отмяна на договора, а за това той да бъде спазван и от двете страни.

Захариева и външният министър на Германия: За мигрантите - само общо решение на ЕС

Решението по темата за миграцията може да бъде само общоевропейско - около тази теза се обединиха вицепремиерът и министър на външните ...

Освен това Маас е убеден, че за запазване на мира в Европа е необходимо да се измени подхода към контрол на различните видове оръжия и към процеса на разоръжаване. Той подчертава, че ДРСМОД сам по себе си не може да гарантира мира.

Като пример германският министър посочва руските ракети, разположени в Калининградска област. По неговите думи тяхното разполагане не нарушава условията на договора – но в същото време тези ракети могат за броени минути да достигнат много страни от Евросъюза.

В статията си Маас предлага примерен план за осигуряване мира в Европа. Той се състои от четири точки, в първата от които министърът пише, че „общите интереси трябва да бъдат по-важни от взаимното недоверие“.

Маас предлага:

-Прагматичен обмен на данни между САЩ, Русия и Европа, съвместна оценка на рисковете, които поставят пред мира всички нови видове оръжия. Създаване на дееспособна система за отчитане на въоръженията.

Хайко Маас: ЕС трябва да спре еврофондовете за Унгария

ЕС трябва да спре еврофондовете за Унгария, ако нейното правителство продължи да отказва участие в квотната система за споделяне на беж...

-Пълен контрол над ракетите – както балистичните, така и крилатите. Създаване на международен набор от правила, засягащи създаването и използването на ракети.

-Постигане на договорености с Китай за по-голяма прозрачност на неговата ракетна програма, която предизвиква все по-голямо безпокойство в САЩ.-Редовно обновяване на правилата в случай на появата на нови видове въоръжения, които не попадат под съществуващите правила. Забрана на най-опасните от тези въоръжения.

Маас се спира доста подробно на последната точка. Според него оръжие, което засега все още изглежда като извадено от научната фантастика, в най-скоро време може да стане реалност – и то смъртоносно опасна.

След тези въоръжения министърът споменава хиперзвуковите ракети – за тяхната разработка и успешни изпитания наскоро съобщи Русия. Също така безпокойството на Маас се предизвиква от възможното разполагане на оръжия в Космоса и използването на напълно автономна безпилотна бойна техника.

Германия се надява такава техника, която Маас нарича „роботи-убийци“, да бъде забранена на равнище ООН и вече е започнала този процес. Що се отнася до останалите перспективни видове оръжие, то министърът предлага тяхното бъдеще да бъде обсъдено на международно равнище следващата година.

Германският правосъден министър иска санкции за страни, които не си вземат бежанците

Германия трябва да проучи възможността за въвеждането на мерки срещу държавите, нежелаещи да приемат обратно мигрантите, на които тя е ...

В заключение Маас пише, че Германия е длъжна да остане мирна държава.

„Ние и по-нататък решително и последователно ще бъдем за разоръжаване. Само така може да се спре глобална надпревара във въоръжаването. Само така може да се постигне мир в Европа“, е убеден германският външен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа