Във Франция все по-недоверчиви към лекарство, харесано от Тръмп

4700
Във Франция все по-недоверчиви към лекарство, харесано от Тръмп
Снимка: iStock/Guliver

Продължават да нарастват случаите на тревожни странични ефекти от употребата на лекарството, подкрепяно от президента на САЩ Доналд Тръмп като "скрит коз" в борбата срещу COVID-19 - Хидроксихлорохин. Френската агенция за лекарства ANSM за втори път предупреди лекарите за употребата на този медикамент, предаде БГНЕС и припомни, че Агенцията, вече беше подала "сигнал за бдителност" за противомаларийното лекарство, което се използва и за лечение на кожна туберкулоза и ревматоиден артрит - в него се казва, че над половината от 321 случая на "нежелани странични ефекти" от лечения при коронавирус, са от хидроксихлорохин и антибиотика азитромицин, който се използва заедно с него.

Според цитираната агенция, като цяло от началото на епидемията са съобщени сериозни странични ефекти в „80 процента от случаите“.

Високи дози витамин С и озонотерапия срещу COVID-19 предлага български професор

Професорът по медицинска физика и по биофизика Лъчезар Аврамов, съучредител на Медицински център по интегративна медицина, в официално ...

В съобщението й, се посочва, че и четирите смъртни случая във френски болници, свързани със странични ефекти от такива лечения, са били свързани с хидроксихлорохин, отбелязва още БГНЕС. 

Използването на противоречивата комбинация влезе в новинарските емисии, след като френският специалист по инфекциозни болести Дидие Роул публикува две малки проучвания, показващи, че тя може да работи срещу вируса, за който няма известно лечение. Но въпреки нарастващите призиви във Франция употребата на лекарствата да се разширява, други експерти остават крайно скептични към твърденията на проф. Роул и посочиха опасността от сърдечни пристъпи.

В четвъртък Европейската агенция по лекарствата се присъедини към нарастващата загриженост за антималарийното лекарство, посочи още БГНЕС. 

"Последните проучвания съобщават за сериозни, в някои случаи фатални проблеми със сърдечния ритъм с хлорохин или хидроксихлорохин, особено когато се приемат във високи дози или в комбинация с антибиотика азитромицин", казва базираната в Амстердам институция, цитирана от БГНЕС.  Оттам добавят, че няма индикация, че употребата му е била полезна срещу вируса. 

1247 души с коронавирус у нас, още един почина

1247 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 13 нови случая, ...

По данни на френската ANSM, 42 % от общите тревожни странични ефекти са свързани с калетра, антиретровирусно лекарство, което комбинира лопинавир и ритонавир. Известно е, че хидроксихлорохинът причинява проблеми като аритмия в сърцата на някои пациенти, които понякога могат да бъдат фатални.

Шефът на ANSM Доминик Мартин каза по-рано за AФП, че „хората, болни от COVID, са склонни да имат по-крехки сърца“ и по този начин е по-вероятно да имат проблеми с лекарства, които влияят на сърдечното здраве, предаде още БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа