Френски терапевти създали собствена методика за лечение на коронавируса

16386
Френски терапевти създали собствена методика за лечение на коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

За даваща чудесни резултати методика за лечение на COVID-19, разработена от трима френски общопрактикуващи лекари, които се намерили чрез специализирана лекарска група във Facebook, разказа електронното издание „Бивол“, позовавайки се на френския „Le Parisien“ и рускоезичното издание „BFM.RU“.

Медиците обменяли помежду си и с други колеги практически наблюдения от лечението на заболелите от коронавирус, и в резултат са разработили собствена методика. Схемата им е основана на изследвания на методиката на професор Дидие Раул от университетската клиника в Марсилия, който разработи комбинирана терапия на базата на противо-маларийния препарат Хидроксихлороквин и антибиотика Азитромицин. Този метод обаче провокира бурни дискусии във Франция и има както поддръжници, така и противници.

Опасение от Грузия, че пухът от тополите може да спомогне за разпространение на COVID-19

В групата на риска за заболяване от COVID-19 са над 20% от населението на планетата - това са хора с бронхиална астма, алергичен ринит ...

Авторите разказват

Френските лекари Дени Гасталди, Жан-Жак Ербщайн и Оливия Ванстенберге са общопрактикуващи в различни градове в департаментите Мозел и Нор и възлагат големи надежди на своята методика. Доктор Гасталди уверява, че са тествали лечението върху няколкостотин пациента и то е много ефикасно.

“Разменихме мисли върху възможните лечения. Тъй като не можехме да използваме Хидроксихлороквина от протокола на проф. Раул, (общопрактикуващите лекари нямат право да прилагат такъв препарат със силно действие, пояснява „Бивол“), се запитахме дали антибиотикът "Азитромицин" не би могъл да е основата за лечението. Той има предимството да е антибиотик, но също има въздействие върху вирусите и противовъзпалително действие върху белодробния паренхим”, споделя д-р Гасталди.

Белодробният паренхим е най-уязвим в случай на развитие на цитокинна буря (свръх-реакция на имунната система), която именно, а не самият вирус, повече от всичко заплашва живота на заболелия в тежките случаи. Поради това лекарите добавят към Азитромицина и някои други препарати.

“Разсъждавахме кое може да усили ефекта от този медикамент. Цинкът е много ефикасен за това. Добавихме две хапчета цинков глюконат (Effizinc) в протокола. Също емпирично добавихме Singular, използван при астматични пациенти, заради противовъзпалителната му роля върху белодробните тъкани. При тежките случаи добавихме и "Хепарин", за да предотвратим тромбозите, флебитите и белодробните емболии, които често се срещат при коронавируса. Едно от задължителните условия е лечението да започне при първите симптоми и да не се чака да се стигне до реанимация”, продължи да разказва д-р Гасталди. Нито един от неговите 200 пациента, върху които е приложил това лечение, не е починал, отбелязват цитиралите го издания.

Нови потвърдени случаи на COVID-19 без сипмтоми в Китай

В Китай през изминалото денонощие са открити 16 случая на инфекция с коронавирус, съобщава РИА Новости. 33 пациенти са се възстановили,...

Коментари

„Практиката – това е критерий за истината“, заявява пред Радио BFM.ru имунологът д-р Владимир Болибок, помолен да коментира случая. По думите му самата методика е много интересна, тя следва стъпките на патогенезата на самото заболяване.

За засилването на действието на Азитромицина френските лекари са решили да добавят в лечебния протокол и цинковия глюконат. Той се прилага при лечението на кожни възпаления – на първо място, баналното акне, много е евтин и се продава без рецепта. Освен това, по емпиричен път в „коктейла“ е добавен "Сингулар", прилаган за спиране на бронхоспазъма при астматични пристъпи, както и като противовъзпалително средство. Ако състоянието на болния стане тежко, в курса на лечението се прибавят неголеми дози "Хепарин" – за профилактика на тромбоза, флебит и трембоемболия на дробовете, които често се развиват при заболяване от коронавируса, посочва още „Бивол“, позовавайки се на BFM.ru.

„Всички тези препарати са отдавна известни и защо сега се решиха да ги прилагат, е съвсем ясно. Но въпреки всичко, да се твърди, че прилагането на подобна схема е оправдано, е твърде преждевременно“, смята генералният директор на научно-изследователска компания Николай Крючков, цитиран от изданията. По думите му, вече е налице схемата Хидроксихлорохин плюс Азитромицин, но това все още е хипотеза, а не окончателен извод. „Сега е ясно, казва той, цитиран от рускоезичното издание и от „Бивол“ - че при тежко развитие на ситуацията пациентите с COVID-19 развиват дисектичен интраваскуларен синдром на кръвосъсирването. Хепаринът като елемент на подобна терапия може да бъде използван. Широко обследваната схема на Хидроксихлороквин и Азитромицин не рядко предизвиква странични явления, най-вече свързани с развитието на сърдечна аритмия, и изключването на Хидроксихлорохина от тази схема потенциално увеличава безопасността. Обяснимо е, че сега много лекари се стремят да разберат кое работи и кое не. Това е забележително, но нивото на доказуема информация, получена по такива подходи, е твърде ниско“.

Двете издания отбелязват още, че критиците на методиката се съмняват в етичността на подхода и припомнят, че медицинската история е пълна с примери, когато клиничните изпитвания са разкривали опасността от определени методи на лечение, първоначално изглеждали като напълно логични. „Да, методиката е чисто емпирична, казват нейните автори, но твърдят, че никой от техните стотици пациенти още не е попадал в реанимацията. Те подчертават, че не се интересуват от това да получат Нобелова награда за медицина, а само от живота на болните и поради това искат да споделят опита си с колегите“, посочва „Бивол“, позовавайки се на BFM.ru и цитира един от авторите на методиката Дени Гасталди: „Изследванията, които ще дадат резултати след половин година, когато епидемията ще е свършила, мен не ме интересува“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com