За пръв път през 2015 г. ЕС регистрира отрицателен естествен прираст

963
За пръв път през 2015 г. ЕС регистрира отрицателен естествен прираст
Снимка: Getty Images / Guliver

Установяването на най-малко 1.9 милиона мигранти в Европейския съюз позволи населението на съюза през 2015 г. да продължи да нараства, достигайки 510 милиона души, но за първи път починалите са повече от новородените, посочва статистическата служба на ЕС Евростат, цитирана от Франс прес.

Ражданията в ЕС миналата година са 5.1 милиона (с 40 000 по-малко от предходната година), докато починалите са 5.2 милиона. Това означава, че за първи път в Евросъюза се наблюдава отрицателен естествен прираст на населението, посочва Евростат.

Устойчивата, положителна демографска промяна се дължи основно на миграционния приток, който за 2015 г. наброява 1.897 милиона души, уточнява статистиката. Цифрата представлява разликата между броя на установилите се в ЕС лица с неевропейски произход и хората, които са го напуснали.

Голяма част от мигрантите, пристигнали в Европа през гръцките острови, тръгвайки от турските брегове, са бежанци - главно сирийци, иракчани и афганистанци. През 2015 г. са подадени 1.2 милиона молби за убежище в ЕС, което е два пъти повече, отколкото през предходната година.

Раждаемостта не е единственият фактор за пренаселването на Земята

Населението на Земята достигна 7,3 млрд. души през 2015 г. - нарастване с 2 млрд. от 1990 г. насам. Този ръст ще продължи, смятат експе...

На 1 януари 2016 г. населението на Европейския съюз е наброявало 510.1 милиона души, при 508.3 милиона на 1 януари година по-рано, сочат данните, предаде Mediapool.

Запазва се наблюдаваната от няколко години тенденция раждаемостта в държави като Ирландия, Франция, Великобритания и Швеция да е най-висока в ЕС и да надхвърля равнището на смъртността. Най-малко раждания са регистрират в южноевропейски страни като Италия, Португалия и Гърция. Най-значителен спад в числеността на населението заради голямата разлика между раждаемостта и смъртността обаче се отчита в страните от Източна Европа - България, Хърватия, Унгария, Румъния, Литва и Латвия, отбелязва Евростат.

Държавите с най-многобройно население в ЕС са Германия (82.2 милиона души), Франция (66.7 милиона), Великобритания (65.3 милиона) и Италия (60.7 милиона).

Италия е държавата с най-ниска раждаемост в ЕС през 2015 г. - осем новородени на 1000 жители, в сравнение със средното съотношение за ЕС, което е 10 на 1000, посочва Евростат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа