Заради изказване срещу войната: Принудили руски милиардер да продаде банката си на безценица

3747
Заради изказване срещу войната: Принудили руски милиардер да продаде банката си на безценица
Снимка: Pixabay

Руският милиардер Олег Тинков заяви, че е бил принуден да продаде банката си само за частица от истинската ѝ стойност заради критиките си срещу войната на Москва в Украйна, предаде ДПА. 

"Не можех да обсъждам цената. Беше като заложническа ситуация: приемаш каквото ти се предлага. Не можех да преговарям", описа той продажбата в интервю за "Ню Йорк таймс", което днес влезе във водещите заглавия на новините в Русия. Тинков си наел охрана, защото приятели с връзки в руското разузнаване, му казали, че Кремъл искал да го убие, съобщава милиардерът, който от няколко години живее в чужбина, предава БТА.

Русия спря за кратко синьото гориво за Германия по газопровода "Ямал-Европа"

Физическите потоци на газ по газопровода "Ямал-Европа", по който се доставя синьо гориво от Русия през Полша за Германия, са спрели. То...

Според милиардера администрацията в Кремъл също така е заплашила мениджмънта на основаната от него "Тинкофф Банк", че финансовата институция ще бъде национализирана, ако не прекъсне връзките си с Тинков. После той бил принуден да продаде 35-те си процента от акциите "за копейки". Купувачът - милиардерът Владимир Потанин, му платил едва 3 процента от истинската им себестойност, недоволства Тинков. "Тинкофф Банк" отрече версията на основателя си. Не е имало никакви заплахи, заяви втората по големина руска частна банка.

През април Тинков нарече "безсмислена" войната срещу Украйна, наредена от руския президент Владимир Путин, и каза, че 90 процента от руснаците са против нея. Той отдаде провалите на руската армия на корупцията с думите, че цялата страна е в плен на роднинско-приятелски назначения, подмазвачество и сервилност. Два дни по-късно "Тинкофф Банк" обяви, че си сменя името. Малко след това беше обявена и продажбата на дяловете.

Руският "Болшой театър" пък отмени постановки на двама режисьори, изказали се срещу войната, предаде Ройтерс. От театъра разочароваха почитателите на операта и балета, като отмениха представления за тази седмица на режисьори, обявили се против конфликта в Украйна. Театърът не посочи причина за отмяната на поставянето на сцената от Тимофей Кулябин и Кирил Серебренников съответно на операта "Дон Паскуале" и балетния спектакъл "Нуреев". 

Кулябин използва профила си в Инстаграм, за да изрази солидарност с Украйна и осмя действията на Русия там. В една от публикациите си той помести колаж с корицата на произведението на Лев Толстой "Война и мир", заменяйки първата дума от заглавието със "Специална операция" - понятието, с което Кремъл описва инвазията.

Напук на руските очаквания: Войната създава по-силна Украйна и съживява Запада

Войната на руския президент Владимир Путин създава точно обратното на това, което той планираше: по-слаба Русия, по-силна Украйна и съж...

Серебренников заяви в интервю за "Франс 24" миналия месец, че "съвсем очевидно Русия е започнала войната" и че е потресен. "Това е война, това е убиване на хора, това е най-лошото нещо, което някога може да се случи на цивилизацията, на човечеството. Това е хуманитарна катастрофа, това са реки от кръв", каза той. И двамата режисьори в момента се намират извън Русия.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа