Защо Германия изпадна в рецесия

4190
Защо Германия изпадна в рецесия
Снимка: iStock

Германия вече е в нова икономическа ситуация - в рецесия. Федералната статистическа служба преразгледа първата си оценка на брутния вътрешен продукт (БВП) за началото на годината. Корекцията беше в посока надолу, и то не малко: статистиците във Висбаден вече са изчислили детайлно, че има спад на икономиката с 0,3%. В първата си оценка те все още предполагаха нулев растеж.

Тъй като брутният вътрешен продукт вече се бе свил с 0,5% през последното тримесечие на 2022 г., рецесията е факт - поне технически. Икономистите говорят за рецесия, когато икономическите показатели се влошават през най-малко две последователни тримесечия.

"От икономическа гледна точка лятото ще бъде проблемно. Достатъчно неприятно е, че след като преминахме през две тримесечия, в които производството намалява, говорим и за лека рецесия в Германия", казва за ДВ Холгер Бар, икономист от банка Deka.

Хората си пазят парите

Частното потребление е намаляло значително - спаднало с 1,2%, сочат данните на статистиката. Ограниченията се проявяват в различни области. Домакинствата са харчили по-малко за храна и напитки, за облекло, обувки и обзавеждане, отколкото през предходното тримесечие. Има спад и в покупката на нови леки автомобили. Това вероятно се дължи, наред с другото, на преустановяването на премиите за плъгин (Plug-in) хибридите и на намаляването на премиите за електромобили в началото на 2023 година.

Намаляващото потребление обаче се дължи на по-дълбок проблем - все още високата инфлация. "Огромното покачване на цените на енергията се отрази негативно през зимното полугодие", отбелязва Йорг Кремер, главен икономист на Комерцбанк. Причината е, че заплатите на хората не успяват да покрият разликите от високата инфлация, което води до загуба на покупателна способност.

В повечето сектори синдикатите успяват да договорят значително увеличение на заплатите. Увеличението обаче обикновено се разпределя за две години и се извършва поетапно. Тъй като инфлацията остава висока, това означава по-нататъшно намаляване на реалните заплати. В началото на годината държавните покупки също намаляха значително: правителството похарчи почти пет процента по-малко, отколкото през предходното тримесечие.

Много строителни проекти са замразени

В началото на годината инвестициите обаче отбелязаха увеличение от почти четири процента. Особено се увеличиха тези в строителството, което според статистиците се дължеше и на сравнително меката зима - повечето компании успяха да работят през нея.

В момента обаче строителният сектор изпитва сериозни затруднения. Поради високите цени на материалите и нарастващите лихвени проценти редица строителни проекти се отлагат или спират. Поради това положителният импулс в началото на годината вероятно ще отслабне или няма да се реализира. "Предполагам, че сега ще преминем през по-дълъг период на икономии и ще видим отново значителни подобрения само при добра година", пише главният икономист на ING Германия Карстен Бржески.

"Нещата изглеждат мрачни и за втората половина на годината", прогнозира Томас Гитцел, главен икономист във VP Bank. "Дотогава ефектът от наваксването в промишлеността ще е отслабнал. Вече няма да има никаква компенсация за очакваното слабо частно потребление и проблемите на строителната индустрия." Затова, според него, германската икономика ще продължи да се свива.

Анализът на бизнес института Ifo също сочи в тази посока. Най-важният икономически показател отново се понижи тази седмица за първи път от шест месеца насам - по върховете на германската икономика облаците се сгъстяват. "Като цяло икономическите рискове се увеличиха значително през последните месеци", казва икономистът Йорг Кремер. "Смятаме, че техническа рецесия през втората половина на годината е по-вероятна, отколкото икономическо възстановяване, което повечето икономисти все още очакват."

Повишаването на лихвените проценти също се отразява

Освен всичко останало рязкото повишаване на лихвените проценти оказва спирачен ефект върху икономиката. Това е начинът на Европейската централна банка да овладее високата инфлация. В сряда председателката на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че иска да продължи този курс.

Съществува обаче опасност от пълно задушаване на икономическия растеж. Точно това се случва в момента в Германия, докато други европейски държави са в по-добро положение.

Може да се очакват неблагоприятни икономически фактори в различни сектори. Към момента е малко вероятно да бъде постигната прогнозата на федералното правителство за растеж от 0,4% през тази година. Призракът на рецесията се завръща.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа