И отново се размириса от автомобилните концерни

991
И отново се размириса от автомобилните концерни
Снимка: iStock/Guliver

Дизелгейт, тайни картелни договорки, а сега и това - като опитни зайчета хора са били заставяни да дишат отровни газове. Сега възмущението е огромно. Но нищо няма да се случи, твърди Хенрик Бьоме в коментара си.

Правели са го с маймуни: затваряли са ги в камери, в които после са впръсквали азотен двуокис. Но не са се спрели само дотук - в експериментите са включили и хора, на които са им пускали същия газ, който се отделя в атмосферата от дизеловите двигатели. И всичко това по поръчка на един германски изследователски институт, свързан с германската автомобилна индустрия.

Наистина ли гърците вече са по-добре?

Гърция отново бе гледана под лупа: Еврогрупата изрази задоволство от хода на реформите в страната и обеща още 6,7 млрд евро помощи. На...

Подобни експерименти извикват в съзнанието ни най-страшни спомени: за газовите камери в Аушвиц-Биркенау, но и не само там. Напомнят ни също и за нацистката програма за ликвидиране (чрез обгазяване) на хора с увреждания - 70 хиляди души са загинали в хода на т.нар. акция Т4. Все спомени за най-тъмните страници в германската история.

След аферата Дизелгейт с Фолксваген, тръгнала от САЩ и разраснала се до много по-голям скандал, обхващащ и други автомобилни концерни, някак си е трудно са си представим, че може да има и нещо още по-лошо. Но е факт.

Всички се дистанцират

При тези опити напълно здрави хора е трябвало да дишат в затворени помещения отровни газове в продължение на 3 часа. Сигурно всеки, който живее близо до някоя натоварена пътна артерия, вдишва много повече отрова от участниците във въпросния експеримент. Дали в този смисъл той не е нещо напълно безобидно, което обаче сега се преувеличава? Преди да правим изводи, трябва да научим повече за тези експерименти.

Но тези, вършени с животни, са просто осъдителни. И много глупави. Възможно е когато са правели опитите с маймуни (през 2015 година) огънят вече да е горял толкова силно, че автомобилните производители да са мислели само как да се измъкнат от примката. А през септември 2015 година гръмна бомбата Дизелгейт.

Румъния: "Стига корупция. Така повече не може!"

До 100.000 румънци протестираха вчера в подкрепа на независимото правосъдие и срещу управляващите социалдемократи, които не за първи пъ...

След като научихме за въпросните тестове, всички се дистанцираха от тях: от Даймлер заявиха, че "са потресени от случващото се в името на германската автомобилна индустрия". В допълнение увериха, че за тестовете не са били използвани автомобили на концерна.

От БМВ също се дистанцираха, като подчертаха, че по принцип били срещу експериментите с животни, и че проектът - видите ли - е трябвало да бъде спрян. Не закъсняха много и от Фолксваген, който се извини за "грешното поведение на отделни лица". И всички до един сега настояват да бъде разследвано как въобще е могло това да се случи.

От Волфсбург до Щутгарт - само лъжи

И наистина - как въобще това е могло да са случи? - Ама че глупав въпрос! Нали точно тези три автомобилни концерна, заедно с доставчика Бош, основаха през 2007 година Европейското изследователско дружество за околна среда и здраве в транспортния сектор (EUGT). Именно тази институция, която не е нищо друго освен една лобистка групировка, предрешена като научно звено, подкрепяща кампанията на германските автомобилни фирми за чист дизел, е поръчала серията експерименти. Точно тя стои зад експеримента с хора в Аахен, който не е бил предназначен директно за автомобилната индустрия, но пък ѝ пасва идеално, защото при участниците в експеримента "не са установени никакви реакции от инхалирания азотен двуокис", както се посочва в доклада на EUGT.

В управата на това зловещо, междувременно разпуснато дружество, са участвали и висши мениджъри от автомобилните концерни. Сега ще стане същото, както и при Дизелгейт: ще настояват, че само един тесен кръг от хора са били посветени, а хората от високите фирмени етажи не са знаели нищо. И ще жертват пешките - както направиха с осъдения в САЩ мениджър на Фолксваген Оливър Шмит. Всички останали ще си измият ръцете. Ето това също са германските автомобилни концерни - истински майстори на триковете, лъжите и прикритията.

В Румъния става все по-зле

Румъния потъва в хаос, пише Петер Янку. В анализа му четем за олигарси, заговорнически теории, покушения срещу правовата държава. За ...

Най-странното в тази история е, че всичко това изглежда изобщо не тревожи клиентите на автомобилните концерни: 2017-а е била рекордна в продажбите за Фолксваген. Не по-лоша е била тя и за Даймлер. А в същото време по улиците на големите германски градове живеят хора, които дишат такива отрови, каквито не са вдишвали нито маймуните, нито хората от газовите експерименти.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com