Мястото на Западните Балкани в ЕС

899
Мястото на Западните Балкани в ЕС
Снимка: Pixabay

През юли 2003 година ЕС даде обещание, че всички страни от Западните Балкани един ден ще станат част от него. Последователно и правилно би било ЕС да спази това обещание, пише в есето си Кръсто Лазаревич.

В началото на 21-и век вярата в една обединена Европа беше толкова силна, че след края на Косовската война се откри перспектива за членство на страните от Западните Балкани в ЕС. Десет години по-късно от тази вяра не остана много. Фалитът на Лемън Брадърс повлече след себе си цели държави в Европа. Съществуваше опасност от разпадане на ЕС и никой вече не мислеше за по-нататъшно разширяване. След присъединяването на Хърватия през 2013 година източното разширяване временно трябваше да приключи. И тази новина бързо стигна до правителствата в страните от Западните Балкани. Те протакаха необходимите реформи и ставаха все по-недемократични. Скорошното присъединяване към ЕС като двигател за демократични реформи и борба срещу клиентелизма и корупцията отпадна от дневния ред. Приятелите на ЕС от Западните Балкани се почувстваха излъгани. Цинизмът се ширеше навсякъде. Този цинизъм обаче може да бъде преодолян. Поводът е един стратегически документ, който беше публикуван във вторник от Европейската комисия и предвижда присъединяването на Сърбия и Черна гора към ЕС още през 2025 година.

Брюксел и Западните Балкани: Една трудна любов

Очаквахте една математика за „добре дошли“ ли? Само че налице е душ със студена вода. Новата стратегия на Европейската ком...

Грозна дупка в географската карта

Бегъл поглед върху географската карта ни дава да разберем защо страните от Западните Балкани трябва да се присъединят към ЕС възможно най-скоро. В ЕС зее една грозна дупка от страни, които са изключени от съюза. Тази дупка не е толкова красива, колкото другата, по средата на континента, която изглежда като дупка в добро швейцарско сирене. Защото хората в Швейцария са си добре и не искат да влязат в ЕС. Дупката в югоизточната част на континента обаче изглежда като дупка в иначе добре асфалтирана улица, която трябва да бъде ремонтирана. И ако ЕС не я ремонтира, други ще я запълнят. Китай с инфраструктурни проекти, Русия и Турция с енергийни проекти, а Саудитска Арабия и Катар - с износ на един ислям, който няма нищо общо с традициите на региона. Повечето хора от Западните Балкани биха предпочели да решават проблемите си като част от ЕС.

Копнежът по Европа

Най-важният ресурс на Западните Балкани е копнежът по Европа. Копнеж, който е изчезнал в много други страни от ЕС. Македонското правителство е готово да промени името на страната си, за да приключи абсурдния спор с Гърция и най-сетне да започне присъединителни преговори с Брюксел. При успешни преговори, сръбското правителство би било готово да признае независимостта на Косово, въпреки че не признава това пред собственото си население. С приемането на 8 000 бежанци Сърбия вече е сторила много повече от някои други европейски държави. При това без да се стига до масови националистически демонстрации и медийна истерия. Критиците на източното разширяване ще попитат дали шестте държави от Западните Балкани изобщо изпълняват високите стандарти за пълноправно членство. Честният отговор гласи: не. Сърбия и Черна гора също няма да изпълнят критериите даже и до 2025 година. Това обаче не може да бъде аргумент против приемането им в съюза.

Юнкер: Западните Балкани да разрешат граничните спорове, за да се присъединят през 2025 г.

Балканските държави могат да започнат присъединяването си към ЕС през 2025 г., но само ако разрешат всичките си неуредени гранични спор...

Никой не е перфектен

Нека да пресметнем кого би трябвало да изхвърлим, ако искаме навсякъде да прилагаме високите стандарти. Ние не искаме страни, в които съществува масирана корупция, нали? Чао, Белла Италия! Не искаме страни, в които журналистите се страхуват за живота си. Бай, бай Малта!  Не искаме страни, в чиито правителства участват десни радикали. Сбогом, Австрия!  Ако ЕС се състоеше само от държави, които спазват високите европейски стандарти, то в него щеше да има само четири страни: Люксембург, Дания, Швеция и Нидерландия. Към тях биха могли да се присъединят в близко бъдеще Германия и Финландия, ако продължат курса на икономии и намалят държавните дългове под 60 процента от БВП.

Решаващо за присъединяването на страните от Западните Балкани не бива да е това дали изцяло изпълняват критериите за членство, а това дали ще се демократизират в идните години и дали ще се преборят успешно с клиентелизма и корупцията. Те ще успеят само ако скорошното присъединяване към ЕС си остане реалистична възможност. Затова и ЕК постъпи правилно като посочи конкретно 2025 година. Страните от Западните Балкани няма да издържат да чакат още 15 години. В региона се разпространява и един виц. "Ако ЕС не дойде при нас, тогава ще се качим на автобуса!" Ако ЕС не успее да интегрира Западните Балкани и да направлява тяхното икономическо и демократично развитие в правилната посока, младите хора ще ги напуснат, тъй като не виждат никаква перспектива. Да даде на тези млади хора европейска перспектива - това би бил един похвален проект на ЕС за идните години.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com