Москва, Киев и шпионите

1834
Москва, Киев и шпионите
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна задържа руски военнослужещи, а броени дни след това Русия арестува украинец за шпионаж. Какво става? Факт е, че обвиненията в шпионаж зачестяват - както от руска, така и от украинска страна.

"Леонид Пархоменко бе арестуван по обвинение в шпионаж срещу руския черноморски флот в Крим", съобщи в четвъртък руското вътрешно разузнаване ФСБ. Във връзка с тази новина държавната руска телевизия излъчи кадри, от които се вижда как маскирани мъже отвеждат на разпит мъж на около 50 години. Но кой е Пархоменко? Оказва се, че той е бивш офицер от Черноморския флот и по-рано е работил в щаба на флота в Севастопол. Сега могат да му бъдат наложени до 20 години затвор за "държавна измяна".

От Москва не съобщават как самият Пархоменко коментира обвинението. От украинското министерство на отбраната пък заявяват, че става дума за нова провокация от руска страна. "Ние не знаем нищо за този човек", заяви говорител на министерството.

Каквото почукало, такова се обадило

Арестът на Пархоменко беше извършен само няколко дни след като украинските сили за сигурност задържаха двама руски военнослужещи на фактическата граница между Украйна и анексирания полуостров Крим. Става дума за бивши украински военни, които са останали в Крим след анексията и сега служат в руската армия. Руската страна твърди, че двамата просто искали да донесат свидетелствата си за обучение от Украйна и били примамени в засада на един граничен пункт. Руският президент Владимир Путин заяви миналата сряда, че това било "коварна операция", а външният министър Лавров говори за провокация. Украинските власти от своя страна обвиняват двамата военни в дезертьорство. След анексията на Крим хиляди украински военнослужещи преминаха на руска страна.

Този и други подобни случаи много напомнят на поговорката "Каквото почукало, такова се обадило!". В последно време обаче обвиненията в шпионаж зачестяват - и то предимно от руска страна. В началото на ноември например ФСБ съобщи за ареста на трима украинци в Крим, които уж подготвяли саботажи и, според ФСБ, били сътрудници на украинското министерство на отбраната. Няколко дни по-късно били арестувани и още две лица от "същата групировка". Министерството на отбраната в Киев обаче категорично отхвърли твърдението, че ставало дума за негови сътрудници. В края на септември изненадващо в Москва беше арестуван украинският журналист Роман Сушченко. Той е парижки кореспондент на една украинска информационна агенция. Сушченко е обвинен, че като офицер от украинското военно разузнаване е извършвал шпионска дейност в Русия. Журналистът отхвърля обвиненията. Правителството в Киев също.

Германия ще се отказва от ТЕЦ-овете с въглища

В първоначалния вариант ставаше дума за ограничаване на консумацията на месо и за почти стопроцентово въвеждане на електромобили от 20...

Нормандският формат 

Най-нашумелият случай е от началото на август. Тогава ФСБ информира, че са били осуетени терористични нападения от страна на украинските тайни служби. Над десетина мъже били задържани на полуостров Крим, а най-малко двама били арестувани. По време на престрелка на фактическата граница дори бил убит един служител на ФСБ. По този повод президентът Путин отказа участие в планираната за началото на септември среща на Нормандския формат - Германия, Франция, Русия и Украйна. Срещата се проведе по-късно през октомври в Берлин.

Днес (вторник) отново трябва да се проведе среща на Нормандския формат. Този път в Минск. Външните министри на четирите страни се събират, за да обсъдят конкретен план за осъществяването на договореностите от Минск и ще търсят решение на въоръжения конфликт в Източна Украйна. Последните арести обаче допълнително натоварват и без това напрегнатите отношения между Москва и Киев.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com