Наистина ли гърците вече са по-добре?

2243
Наистина ли гърците вече са по-добре?
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция отново бе гледана под лупа: Еврогрупата изрази задоволство от хода на реформите в страната и обеща още 6,7 млрд евро помощи. Наистина ли гърците вече се справят по-добре? Репортаж на Милона Марианти от Солун.

Той е един от оптимистите в гръцките бизнес среди. Председателят на гръцкия Съюз на търговците и предприемачите Василис Коркидис тъкмо приключва проверката на данните за търговския баланс за 2017 година. Опитният бизнесмен, чиято фирма доставя резервни части за гръцките корабостроителници, знае, че следващите години няма да бъдат лесни, но смята, че черногледството не помага на никого. "Трябват ни още кураж и вяра, за да издържим и през идните тежки години", казва Коркидис.

Китайският експеримент: Тотален контрол над хората

Китай възнамерява да подложи гражданите си на тотален контрол. Да наказва лошите и да поощрява добрите. Така например който не посещав...

Според даните на Съюза на търговците и предприемачите, след коледното пазаруване през миналата година гръцката търговия е постигнала ръст от 2,5%, като приходите са достигнали общо 42 милиарда евро. А това се равнява на 700 милиона евро излишък в търговския баланс. "Този ръст може и да е малък, но е като балсам за душата на търговеца и потребителя", казва Коркидис. Той признава, че гръцката икономика е далеч от добрите стари времена и припомня, че преди десет години - през 2008 - търговията е отбелязала 77 милиарда евро приходи. 

Излишъкът в търговския баланс на страната се дължи най-вече на подаръка, който гръцкото правителство направи на потребителите преди празниците: то изпозлва част от излишъка в държавната хазна за социални бонуси. Става дума за 730 милиона евро, с помощта на които много гръцки граждани успяха да покрият неплатените си сметки за газ, ток и вода, а и да си позволят някои по-дребни подаръци за празниците.

Да броиш стотинките

Днес много гърци се опасяват, че ако заплатите им продължават да бъдат орязвани, няма да могат да свързват двата края. "Затова са важни инвестициите, които създават работни места. Само така гърците ще могат да си стъпят отново на краката, а не да разчитат основно на помощи от държавата", казва 35-годишната историчка Мария Топаниду.

До неотдавна тя се е смятала за късметлийка: вместо да бяга в чужбина като много други нейни сънародници, тя си е намерила работа в един музей. С нетния си доход от 750 евро месечно досега младата жена е успявала да си плаща наема и сметките. Но след Нова година работното ѝ време е било съкратено и вече работи един ден по-малко в седмицата. "Не мислех да вземам помощи от силно задлъжнялата гръцка държава, но се радвам, че правителстото започва да мисли и за гражданите, изпаднали в затруднение", посочва Топаниду.

Колко расизъм има в САЩ?

В САЩ расизмът все още съществува. Дори и в Ню Йорк, най-отворения към света американски град, расизмът е ежедневие, твърди една актив...

Подобно е и мнението на 50-годишния служител в земеделска кооперация Димитрис Андрицос. Неговата заплата не е била съкратена драстично, но той страда от забавени плащания: много фермери в района още не са си получили парите от миналогодишната реколта. "Налага ми се постоянно да си правя сметките - трябва да подпомагам финансово и майка си, чиято пенсия е крайно недостатъчна", оплаква се той.

Към текущите му разходи отскоро са се прибавили и непредвидени - за медицинска помощ. "Лекарите бягат от страната, а точно в този момент имаме най-голяма нужда от тях. Четири пъти в годината получавам специален препарат за клепачите на очите. Но последния път ми казаха, че заради недостиг на персонал следващият ми преглед е чак след година."

Димитрис би могъл да си вземе час и за частен кабинет, но прегледът там струва 50 евро. И в аптеката ще трябва сам да заплати лекарството си.

82% за данъци?

Петрос Балариос, който има малка туристическа фирма, също не разбира вълненията около положителното салдо по търговския баланс. За него "плюс" е равносилно на кошмар. В края на 2017 печалбата му е била с 8 хиляди евро по-голяма от предходната година. "Само че плащам 29 процента за данъци, други 29 процента отиват за дължимата предплата за 2018 година, а 25 процента - за ДДС. Общо 82 процента отиват за държавни отчисления, без да знам каква ще бъде следващата година", жалва се Балариос.

Американският ултиматум: Една добра и една лоша новина

Каквито и недостатъци да има днешен Иран, а те не са малко, би било безразсъдно, ако страната с лека ръка бъде тласната към изолация и...

В туристическия бранш мнозина споделят съдбата му. Финансовите запаси на повечето предприемачи отдавна вече са "изядени". А за спестявания, с които да си плащат сметките, те изобщо не могат да мислят, тъй като банките все още не им отпускат необходимите кредити.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com