4.5% инфлация в края на годината очаква финансовото министерство

4636
4.5% инфлация в края на годината очаква финансовото министерство
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Годишната инфлация ще достигне 4.5% в края на настоящата 2021 година, като водещ принос за това ще имат енергийните стоки, като транспортните горива се очаква да поскъпнат с почти 32% към декември 2021 г. спрямо съответния месец на предходната година. Това посочват от Министерство на финансите в актуализация на есенната си макроикономическа прогноза, публикувана на сайта на институцията. Прогнозата е завишена, тъй като в предходното издание на документа, финансовото министерство очакваше годишната инфлация да достигне 3.8% в края на периода, а поскъпването на горивата да възлиза на 24%.

Повишението на цените на храните също ще се ускори – до 4.5% в края на годината, не само поради нарастването на съответните международни цени, но също така и на слабата реколта във връзка с лошите климатични условия през лятото, пише в прогнозата. Цените на услугите се очаква да се повишат с 2.7% към декември на годишна база. От една страна, това ще се дължи на повишеното вътрешно търсене, а от друга – на косвени ефекти по линия на по-скъпите горива и храни. Средногодишната инфлация през 2021 г. се прогнозира да бъде 2.4%. Средногодишното повишение на ХИПЦ през 2022 г. се прогнозира да бъде 4.2%, а инфлацията в края на годината ще се забави до 3.1%.

Корекцията във възходяща посока, в сравнение с есенната прогноза, е свързана най-вече с актуализираните външни допускания и по-високия принос на енергийните стоки за формиране на инфлацията в края на периода.

Това до голяма степен ще се дължи на очакваното продължаващо поскъпване на петрола, вместо очакваното слабо поевтиняване, което ще доведе до повишение в цените на автомобилните горива в страната, но и на техническо допускане за повишение на административните цени на енергийните стоки. Приносът на базисните компоненти на ХИПЦ също ще се засилва както поради нарастване на вътрешното търсене, така и по линия на вторични ефекти от по-високите цени на енергоносителите.

През 2023 г. енергийните стоки ще имат отрицателен принос, поради очакваната низходяща динамика на международните цени. Вследствие на това инфлацията в края на годината се очаква да продължи да се забавя до 1.8% и отново слабо да се ускори до 2.3% през 2024 г. До края на прогнозния период приносът на компонентите на базисната инфлация ще продължи да се засилва във връзка с очакваното нарастване на вътрешното търсене. Средногодишната инфлация ще бъде 2.0–2.1%.

Растеж на икономиката

ЕК: Инфлацията в България намалява чак през 2023 година

Инфлацията в България ще продължи да се повишава, както през настоящата, така и през следващата година, като спад може да се очаква чак...

Общият реален растеж на БВП през 2021 г. от 4% е запазен без изменение спрямо есенната прогноза, като е направена промяна по компоненти в съответствие с ревизията на данните, пише в прогнозата. 

Растежът на БВП ще се ускори до 4.6% през 2022 г., движен от инвестициите с над 14% растеж. В сравнение с есенната прогноза общият растеж е по-нисък с 0.3 пр.пункта.

През 2023 и 2024 г. растежът на икономиката ще се забави, съответно до 3.7 и 3.4%. Потреблението на домакинствата ще нараства с около 4%, подкрепено от намалението на безработицата, стабилния растеж на доходите и кредитите.

В предходното издание на есенната макроикономическа прогноза, очакванията за ръст на БВП за периода 2022–2024 г. възлизаха съответно на 4.9%, 3.7% и 3.4%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com