X
 
 

4.5% инфлация в края на годината очаква финансовото министерство

1668
4.5% инфлация в края на годината очаква финансовото министерство
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Годишната инфлация ще достигне 4.5% в края на настоящата 2021 година, като водещ принос за това ще имат енергийните стоки, като транспортните горива се очаква да поскъпнат с почти 32% към декември 2021 г. спрямо съответния месец на предходната година. Това посочват от Министерство на финансите в актуализация на есенната си макроикономическа прогноза, публикувана на сайта на институцията. Прогнозата е завишена, тъй като в предходното издание на документа, финансовото министерство очакваше годишната инфлация да достигне 3.8% в края на периода, а поскъпването на горивата да възлиза на 24%.

Повишението на цените на храните също ще се ускори – до 4.5% в края на годината, не само поради нарастването на съответните международни цени, но също така и на слабата реколта във връзка с лошите климатични условия през лятото, пише в прогнозата. Цените на услугите се очаква да се повишат с 2.7% към декември на годишна база. От една страна, това ще се дължи на повишеното вътрешно търсене, а от друга – на косвени ефекти по линия на по-скъпите горива и храни. Средногодишната инфлация през 2021 г. се прогнозира да бъде 2.4%. Средногодишното повишение на ХИПЦ през 2022 г. се прогнозира да бъде 4.2%, а инфлацията в края на годината ще се забави до 3.1%.

Корекцията във възходяща посока, в сравнение с есенната прогноза, е свързана най-вече с актуализираните външни допускания и по-високия принос на енергийните стоки за формиране на инфлацията в края на периода.

Това до голяма степен ще се дължи на очакваното продължаващо поскъпване на петрола, вместо очакваното слабо поевтиняване, което ще доведе до повишение в цените на автомобилните горива в страната, но и на техническо допускане за повишение на административните цени на енергийните стоки. Приносът на базисните компоненти на ХИПЦ също ще се засилва както поради нарастване на вътрешното търсене, така и по линия на вторични ефекти от по-високите цени на енергоносителите.

През 2023 г. енергийните стоки ще имат отрицателен принос, поради очакваната низходяща динамика на международните цени. Вследствие на това инфлацията в края на годината се очаква да продължи да се забавя до 1.8% и отново слабо да се ускори до 2.3% през 2024 г. До края на прогнозния период приносът на компонентите на базисната инфлация ще продължи да се засилва във връзка с очакваното нарастване на вътрешното търсене. Средногодишната инфлация ще бъде 2.0–2.1%.

Растеж на икономиката

ЕК: Инфлацията в България намалява чак през 2023 година

Инфлацията в България ще продължи да се повишава, както през настоящата, така и през следващата година, като спад може да се очаква чак...

Общият реален растеж на БВП през 2021 г. от 4% е запазен без изменение спрямо есенната прогноза, като е направена промяна по компоненти в съответствие с ревизията на данните, пише в прогнозата. 

Растежът на БВП ще се ускори до 4.6% през 2022 г., движен от инвестициите с над 14% растеж. В сравнение с есенната прогноза общият растеж е по-нисък с 0.3 пр.пункта.

През 2023 и 2024 г. растежът на икономиката ще се забави, съответно до 3.7 и 3.4%. Потреблението на домакинствата ще нараства с около 4%, подкрепено от намалението на безработицата, стабилния растеж на доходите и кредитите.

В предходното издание на есенната макроикономическа прогноза, очакванията за ръст на БВП за периода 2022–2024 г. възлизаха съответно на 4.9%, 3.7% и 3.4%.

Още от ФИНАНСИ:

Близо 8,5 милиарда лева разсрочени кредити заради пандемията

Банките спечелиха 1.2 млрд. лева от началото на годината

S&P потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

Бюджет 2022: Милен Велчев се чуди ще можем ли да платим за кризи като Омикрон

БНБ определи нивото на буфера за рискови кредитни експозиции за осем банки

Защо минималната заплата не бива да е 60% от медианната заплата?

30 на сто ръст в безкасовите плащания у нас, отчитат от БНБ

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално