БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на Панайот Пипков

18561
БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на Панайот Пипков
Снимка: БНБ

Нова медна възпоменатлна монета на тема „150 години от рождението на Панайот Пипков“ влиза в обращение от 15 ноември тази година, съобщават от Българската народна банка.

Монетата, която е част от серията „Български творци”, ще се продава на цена от 36 лева.

БНБ пуска сребърна монета, посветена на хан Омуртаг

Нова възпоменателна монета, посветена на хан Омуртаг, пуска в обращание Българската народна банка от 8 ноември тази година, съобщават о...

Номиналната стойност на новата възпоменателна монета е 2 лева. Изработката е от мед, проба 999/1000, теглото възлиза на 16.4 грама, а диаметърът достига 34.2 милиметра. На канта (гурт) на монетата е изписано „Върви народе възродени”.

Паричката ще бъде в тираж от 3 000 броя.

На лицето на монетата са изобразени следните елементи: емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“; а долу годината на емисията „2021“ и номиналната стойност „2 ЛЕВА“.

На гърба на монетата има следните елементи: портрет на Панайот Пипков върху силует на цигулка; вдясно числото „150“, а вляво долу в полукръг надпис „ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАНАЙОТ ПИПКОВ“.

Коя е най-масовата монета в България?

Монетите в обращение у нас достигат 2.821 млрд. броя към края на месец септември тази година, сочат данните на Българската народна банк...

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

 В периода от 15 до 17 ноември 2021 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „150 години от рождението на Панайот Пипков“ ще се продава без ограничения.

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „150 години от рождението на Панайот Пипков“, емисия 2021 година, вижте тук.

Панайот Пипков

Панайот Христов Пипков (роден на 21 ноември 1871 година в Пловдив в семейство на музикант – починал на 25 август 1942 година в София) е сред пионерите на професионалната музика в България, един от малкото представители на първото поколение български композитори, пише в Информационната дипляна за монетата, публикувана от БНБ. Изявите му са разностранни – хорист, създател и ръководител на самодейни и професионални хорове и оркестри, учител по музика, актьор, музиковед, издател, автор на стихове и драми, публицист и общественик, баща на известния български композитор Любомир Пипков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси