Български евродепутат, избран от Испания: Референдумът за еврото е против договорите за ЕС

7116
Български евродепутат, избран от Испания: Референдумът за еврото е против договорите за ЕС
Снимка: Европейски парламент

Инициаторите на подписката за референдум против еврото "да не си губят времето и парите". Това предупреждение отправи Ева Мария Попчева - български евродепутат, избран от Испания.

Тя е член на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент и е заместник-председател на парламентарната комисия по икономически и парични въпроси. Попчева даде брифинг пред журналисти в Страсбург, след като членовете на ЕП гласуваха по т.нар. Европейски семестър - рамката за координация на икономическите политики в блока.

Експерти: Решението България да влезе в еврозоната е взето, още когато страната влезе във валутен борд

Решението България да влезе в еврозоната е взето още през 1996 година, когато страната влезе във валутен борд и българският лев бе обвъ...

Относно идеята за обществено допитване за запазване на лева тя заяви, че "това не е нещо, което може да се реши с един референдум". Той би бил против българската Конституция и против договорите за ЕС, тъй като България според тях има задължение да се присъедини към еврото. "Бих им казала да не си губят времето и парите за референдум, който няма никакъв смисъл", повтори Попчева.

ОЩЕ: "Възраждане" събира дарения в евро, докато води кампания срещу валутата

"В крайна сметка това е едно политическо решение. Важно е и гражданите да поемат своята отговорност, да изискват от народните представители да си свършат работата", допълни тя.

Според нея еврото означава повече инвестиции в България. Левът сега е голяма пречка за чуждестранните фирми, например за испанските, посочи Попчева. "В България има много квалифицирана работна ръка, която работи на добри цени, но първото нещо, което ще ви каже всяка фирма, е, че най-голямата пречка е валутата. Това за тях е риск, препятствие. Ако приемем еврото, ще имаме много повече инвестиции в България, ще има вдигане на икономическия ръст. Сега икономическият ни стандарт е много по-нисък от средния за ЕС, трябва да сме амбициозни да го достигнем", каза тя.

"Не може да очакваме стандартът ни да е по-висок, ако няма икономическа причина за това. Ако нямаме повече търговия, икономическа дейност и инвестиции, няма как да се вдигнат заплатите. Трябва да увеличим продуктивността и икономическата дейност – еврото отговаря на втория фактор", обясни Попчева.

От лев към евро: Кандидати за народни представители в спор да влезем ли в еврозоната

Влизането в еврозоната трябва да е приоритет за следващият парламент и на следващото правителство. Дано да има такова. За съжаление ние...

Според нея България досега е била давана за пример в много държави членки относно нашия много нисък държавен дълг – 23% от БВП. Само 3 държави имат толкова нисък – Люксембург и Естония са другите две.

"Дефицитът сега е по-висок, но ЕЦБ каза, че това е временно отклонение заради пандемията, войната и т.н. България, по много от икономическите показатели, дълги години се даваше за пример. Затова с голямо неразбиране се прие това решение на България (за отлагане на еврото - бел.ред.). Не е вярно, че не изпълняваме условията. Единствено трябва да направим законодателни реформи. Това са неща, които могат да се направят много бързо, но трябва да има политическо желание. Иска ми се да видя една широкомащабна информационна кампания, в която да се обясни на хората, че тези шумове относно еврото не са верни", заяви Попчева.

ОЩЕ: 1 януари 2025 г. е възможната дата за присъединяването ни към еврозоната според ЕК

"Всички тези дискусии ги имаше в Германия, Испания и други държави преди 20 г. Проблемът тогава беше, че еврото още не бе влязло – т.е. експертите не можехме да атакуваме някои от аргументите. Но сега имаме опит и е много лесно да направим една кампания за гражданите. Инфлацията щяла да се покачи? Не, миналата година инфлацията в България беше 14%, а в еврозоната – 9,2%, много по-ниска. Повишавали се цените, но защо? В Испания с влизането на еврото търговията става по-голяма с фирми от други държави членки, икономическата активност е много по-интензивна, повишават се заплатите и има повече работни места. Това е, което води до повишаване на цените, но защото има икономически растеж и ръст на икономическия стандарт, повишават се и заплатите. Това е нещо хубаво", смята евродепутатът.

Тя каза, че няма общо между инфлация и валутния борд. "Инфлацията, която е в ЕС, се дължи на два фактора – енергийните цени и цените на храната. В балтийските страни имаше голяма зависимост от руския газ, така и за нас в началото беше по-трудно да диверсифицираме енергийните източници. Затова инфлацията в тези държави е по-висока. Заради валутния борд вече все едно имаме еврото. Няма опасност да има промени. Това, което е идеята на плана за еврото, е да имаме една година, в която временно ще ги има паралелно двете валути – преди приемането на еврото, за да може бавно левовете да излязат от джобовете на хората и да се сменят с евро", обясни още Попчева.

Потребителите в еврозоната очакват по-ниска инфлация

Потребителските инфлационни очаквания за 12 месеца напред спадат през януари спрямо декември. Това показва проучване на Европейската це...

На въпрос как да се справим с инфлацията при първата обмяна на цените тя отвърна, че има закръглени цени и надолу, не само нагоре. "Това го казвам от опита ми в Испания. Има възможност също със законодателство тези неща да се регулират". Може да има фиксиране на цените 6 месеца по-рано, се разбра от думите на евродепутата.

ОЩЕ: За да има пари за пенсии и държавни заплати: Ще има промени по данъците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com