ЕС въвежда световния минимален корпоративен данък

6249
ЕС въвежда световния минимален корпоративен данък
Снимка: istock

Европейската комисия предложи директива, която да въведе в Европа данъчната реформа, договорена между 20-те най-големи икономики в света (Г-20), чийто параметри предвиждат налагането на глобален минимален размер на корпоративния данък за големи компании.

Предложението на Комисията включва общ набор от правила за това как да се изчисли глобално договорената ефективна данъчна ставка от 15%, така че да се прилага последователно в целия ЕС, предава Reuters.

Как богатите държави печелят от новия световен корпоративен данък

Богатите държави печелят повече от новия глобален корпоративен данък, спрямо по-бедните страни. Това сочи проучване, което поставя под ...

"През октомври тази година, 137 страни подкрепиха историческо многостранно споразумение за трансформация на глобалното корпоративно облагане", каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

"Директивата, която предлагаме ще гарантира, че новият ефективен данък от минимум 15% за големи компании ще бъде приложен по начин, който е напълно съвместим със законите на Европейския съюз.", казва той.

Джентилони посочва, че ЕК ще предложи втора директива в средата на 2022 година за въвеждане на другата ключова част от споразумението на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Г-20, която предвижда преразпределяне на данъчни приходи към държави, в които са генерирани печалбите на големите мултинационални компании.

Минималният данък от 15% ще се прилага за всяка компания в ЕС, местна или чуждестранна, която има общи приходи над 750 млн. евро на година.

Кои компании ще плащат корпоративен данък от минимум 15%?

Мащабна данъчна реформа на глобално ниво предвижда нов минимален корпоративен данък по света в размер на не по-малко от 15%. За това се...

За да се намали въздействието върху групите, извършващи реални икономически дейности, компаниите ще могат да изключат от данъчните изчисления сума на дохода, равна на 5% от стойността на материалните активи и 5% от разходите за заплати, съобщават от ЕК.

В рамките на 10-годишен преходен период, облекченията ще бъдат по-високи, започвайки от 8% от стойността на материалните активи и 10% от разходите за заплати, като тези проценти ще намаляват всяка година до достигане на заложения праг.

За да се превърне предложението в действащ закон, всички правителства на страните членки на Европейския съюз трябва да дадат съгласие, като освен това ще бъде нужна и зелена светлина от Европейския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com