Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След новите санкции: Рублата се срина до едномесечно дъно

13 юни 2024, 14:15 часа • 5115 прочитания

Новите санкции на САЩ, които принудиха московската борса да спре търговията с долари и евро, доведоха до редица вариращи цени и спредове в днешната предпазарна търговия, лишавайки достъпа до надеждно ценообразуване за рублата, предаде Ройтерс.

Едномесечно дъно 

Руската валута падна до едномесечно дъно от 91,7455 спрямо долара при много ниска ликвидност на междубанковия пазар.

Още: Валутният призрак от 1997 г. е в Русия: Доларът и еврото са желана стока

Фючърсите долар-рубла, които продължиха да се търгуват на Московската борса като деривативен инструмент, бяха наддали с около 2,4 на сто и достигнаха връх от около 86 за долар при търговия в условия на волатилна среда.

Санкциите на САЩ доведоха до незабавно спиране на търговията с долари и евро на MOEX, в рамките на един час след изявленията на Вашингтон, насочени към намаляване на потока от пари и стоки, използвани за поддържане на войната на Русия в Украйна.

Индексът MOEX се срина до почти шестмесечно дъно в началото на търговията днес.

Още: След нови санкции от САЩ: Руски банки почнаха да обезценяват рублата

Руската централна банка (РЦБ) вече ще публикува официалния дневен курс, базиран на извънборсовата търговия. Според банката оборотът в долари и евро на извънборсовия пазар, където сделките се извършват директно между две страни, отдавна е надвишил обемите на деноминирания в рубли индекс на московската борса MOEX.

РЦБ се опита да омаловажи възможното въздействие на санкциите. "През последните две години ролята на щатския долар и еврото на руския пазар последователно намалява", заявиха от централната банка.

Юанът надмина долара и се превърна в най-търгуваната валута, заедно с рублата в Москва, като представлява 54 на сто дял от валутния пазар през май.

Рублата се затвърди с 1,8 на сто до 12,01 спрямо юана и докосна почти едногодишен връх от 11,8430 по-рано през сесията.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес