Тегленето на дълг за тази година свърши, догодина вдигат лимита двойно

3717
Тегленето на дълг за тази година свърши, догодина вдигат лимита двойно
Снимка: БГНЕС

До края на тази година не се очаква поемане на нов държавен дълг, но през следващата 2022 година, служебният кабинет иска да вдигне над два пъти лимита за теглене на нови заеми. Това става ясно от съобщение на Министерство на финансите, публикувано на официалния сайт на ведомството.

В периода януари-ноември тази година бяха проведени 11 аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДКЦ) на вътрешния пазар, чрез които държавата пое нов дълг за общо 3.8 млрд. лева. Това представлява изпълнение на 84.4% от заложения лимит в бюджета за тази година, който възлиза на 4.5 млрд. лева, посочват от финансовото министерство, като уточняват, че през годината не са емитирани облигации на международните капиталови пазари.

Държавата изтегли дълг за нови 500 млн. лева ден след балотажа за президент

Държавата изтегли нов дълг в размер на 500 млн. лева ден след балотажа за президент. Това бе петият пореден аукцион за набиране на дълг...

От министерството заявяват, че до края на годината не се предвижда теглене на нов дълг. В проекта за бюджет за 2022 година обаче е заложен лимит на максималния размер на новия дълг от „около 10 млрд. лева”, което е над два пъти по-високо равнище от настоящия праг от 4.5 млрд. лева. От съобщението става ясно, че с част от предвидения дълг ще се финансира дефицита през 2022 година, свързан с разходите за социални политики.

Служебният финансов министър Валери Белчев посочи през тази седмица, че в проекта за бюджет за следващата година е предвидено запазването на мерките за подкрепа, наложени заради пандемията, включително изплащането на добавка в размер на 60 лева за всички пенсионери за първите 6 месеца на годината, както и увеличение на минималната работна заплата, майчинските и детските надбавки.

„През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг. В проекта на бюджет за 2022 г. също е планирано емитиране на държавни ценни книжа. Заложеният лимит е около 10 млрд. лв., като те ще бъдат похарчени за рефинансиране на стар дълг, финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяването на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса. Останалата част ще се използва за набавянето на ресурс за обезпечаване на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България.”, пише в съобщението.

Министерството на финансите дава да се разбере, че няма да се откаже от плановете си да внесе проект за бюджет за следващата 2022 година, въпреки, че новото правителство очевидно остана изненадано от хода на служебния кабинет.

Какво ще стане, ако настъпи 2022 година, а България няма държавен бюджет?

България все още няма внесен проект за държавен бюджет за следващата 2022 година. Основна причина за това бяха поредицата от парламента...

„В изпълнение на изискванията на Закона за публичните финанси, Министерството на финансите ще спази сроковете, които са предвидени за обсъждане на проекта за бюджет 2022 г. и ще го представи на 47-то Народно събрание. Законът е предвидил срокове и механизми за обсъждане и внасяне на поправки, които да дадат възможност за осъществяване на политиките на новото редовно правителство.”, пише в съобщението.

Още: Държавата харчи 1 млрд. лева на месец за пенсии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Близо 1,5 млрд. лева са прехвърлени между частните пенсионни фондове през 2023 г.

Димитър Радев: БНБ и банките до голяма степен вече са част от еврозоната

Асен Василев коментира ще се вдигат ли данъците

Асен Василев: Ако приеме еврото, България за втори път в историята ще използва световна валута

Председателят на Еврогрупата каза в София ще приемем ли еврото през 2025 г.

Ето за какво харчат парите си българите: НСИ излезе с точни данни

Управителят на БНБ внесе номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Година след фалита на Credit Suisse: Какво е състоянието на европейските банки?

Най-големите икономики в света усилено разработват цифрови валути: САЩ изостава

Ето колко стана средната пенсия в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com