Държавата харчи 1 млрд. лева на месец за пенсии

6710
Държавата харчи 1 млрд. лева на месец за пенсии
Снимка: iStock

Държавата харчи средно по 1.09 млрд. лева на месец за пенсии през тази година. Така за първите десет месеца разходите за пенсии достигат общата сума от 10.9 млрд. лева, което представлява ръст от 20% или 1.81 млрд. лева повече спрямо същия период на миналата година. Това става ясно от данните на Националия осигурителен институт за изпълнението на консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване към края на месец октомври тази година.

Повишението от 20 на 100 се дължи на изплатените еднократни допълнителни суми от 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери в периода януари-септември и добавките 120 лв. за месец октомври. Принос имат и по-високите минимални размери на пенсиите, както и на увеличения максимален размер на пенсиите от 1 януари 2021 година, посочват от НОИ. Увеличават социалната пенсия на 170 лева

Разходите за пенсии топят бюджетния излишък

Социално-икономическите мерки, като добавките от 120 лева към пенсиите на всички пенсионери, свиват бюджетния излишък на страната. Само...

Парите за пенсии са и най-големият разход за консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО). Следващата по значимост и големина група разходи в консолидирания бюджет на ДОО са средствата отишли за изплащане на парични обезщетения и помощи по Кодекса за социално осигуряване.

Към 31 октомври те са в размер на 1.656 млрд. лева. Това представлява 81.3% изпълнение на заложения план за годината и 4.3 млн. лева икономия спрямо плана към същата дата. Отчетените разходи за януари-октомври са с 61.5 млн. лева повече спрямо същия период на 2020 година, пише в съобщението.

Общо отчетените разходи по бюджета на ДОО възлизат на 13.243 млрд. лева или 89.3% от заложените в плана за годината. Разходите са с 864 млн. лв. (7%) повече спрямо плана към 31 октомври и с 1.955 млрд. лева повече в сравнение с първите десет месеца на 2020 година.

В същото време общият размер на отчетените приходи по ДОО е доста по-нисък спрямо разходите и възлиза на 7.43 млрд. лева. Постъпилите приходи са с 362.9 млн. лв. (5.1%) повече спрямо плана към октомври и с 815.6 млн. лв. повече в сравнение с първите десет месеца на 2020 година.

Добавките от 50 лева към пенсиите вдигнаха потреблението с близо 10%

Допълнителните средства, насочени към пенсионерите у нас, веднага се отразиха положително на общото потребление в страната. Това става ...

Разликата между приходите и разходите традиционно се компенсира чрез трансфери към бюджета на ДОО. Наскоро служебният финансов министър Валери Белчев коментира, че с част от новия държавен дълг, който набъбна с 2 млрд. лева през последните 2 месеца, се финансират разходите за добавките към пенсиите. На фона на това, държавата обяви, че ще тегли нов дълг за 500 млн. лева ден след балотажа за президент.  

Общият размер на отчетените трансфери (нето) по консолидирания бюджет на ДОО към месец октомври възлиза на 5.836 млрд. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com