Управителят на БНБ стана Доктор хонорис кауза на УНСС

1791
Управителят на БНБ стана Доктор хонорис кауза на УНСС
Снимка: УНСС

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров удостои с почетното звание Доктор хонорис кауза на УНСС управителя на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев. Званието му се присъжда за издигане авторитета на УНСС, като изследователски и образователен център с национално и международно значение и заслугите му като световно признат икономист и експерт в управлението на публичните финанси.

Мотивите

"Високото звание има особена символична стойност. Вашата кариера и избирането Ви за втори мандат за управител на една от най-старите и отлично функциониращи национални финансови институции са доказателство, че вие сте един от визионерите, натоварени с отговорната мисия да поддържат финансовия стабилитет на България. Особена чест за нас е, че личност с толкова важни обществени функции е възпитаник на нашия университет. Ценим високо Вашия професионализъм и всеотдайна работа за издигане авторитета на БНБ. Високият Ви стандарт на работа е гарант за устойчивото развитие на банковия сектор и задава правилната посока, по която да се ръководят финансовите институции в страната“, подчерта проф. д-р Димитър Димитров. Ректорът огласи решението на Академичния съвет за удостояване на Димитър Радев с най-високото почетно звание на УНСС.

Още: Управителят на БНБ – милионер с ново "Мазерати"

Предложението за удостояване с почетното звание е на декана на Финансово-счетоводен факултет проф. д-р Румен Брусарски. 

"За мен е изключително удоволствие да ви поздравя с присъждането на почетното звание „Доктор хонорис кауза“, то не е просто завършек на една успешна кариера или награда за цялостно творчество, това е признание на едно престижно и достойно учебно заведение към неговия възпитаник за изминатия път, за достиженията, за това, че един човек не просто е търсил и намерил себе си, а е създал себе си в едни доста турбулентни години“, подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков. „Във вашата биография има всичко, тя е събрала в палитра съдбата на търсещия човек, който е преживял падането на Желязната завеса, почерпил е познание и опит от една обществено-политическа система и след това е изградил себе си в друга. Вие сте човекът, който невинаги говори това което знае, но винаги знае това, което говори.“

От името на президента на Република България Румен Радев, неговият съветник по образование Димитър Здравков приветства Димитър Радев за удостояването му с високото почетно звание и изчете поздравителен адрес.

"Като световно признат икономист и експерт в управлението на публичните финанси, през всичките тези години начело на една от най-авторитетните и уважавани институции в страната, каквато е БНБ, вие успешно се справяте с отговорната задача независимо и без политически вмешателства да опазите финансовата и банковата стабилност в държавата. Пред БНБ стои постигането на стратегически цели, от които зависи бъдещето на България. Убеден съм, че под вашето вещо ръководство тези цели ще бъдат успешно реализирани, което ще доведе и до подобряване живота на всички български граждани“, се казва в поздравителния адрес.

Във видеообръщение управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева подчерта: „Удостояването с почетното звание „доктор хонорис кауза“ от университета, от който човек е получил образованието си, е изключително вълнуващо и в същото време – огромна отговорност. Казвам го от личен опит. Димитър Радев, гуверньор на 145 годишната Българска народна банка, го заслужава“. Тя изтъкна че, той е от личностите, които не се притесняват от промяната, а я търсят и осъществяват. „От реформирането на банковия надзор и стрес-тестовете на банките до влизането на България в единния валутен механизъм Димитър Радев доказа своите професионални и лидерски качества. Той е на път да влезе в историята като човекът, който ще доведе успешно до членство в еврозоната. Моите най-искрени поздравления за финансиста, гуверньора, дипломата, човека Димитър Радев. УНСС има истински приятел в негово лице“, каза Кристалина Георгиева.

Какво каза Димитър Радев?

Димитър Радев благодари изтъкна: „За мен това е огромна чест и акт с дълбока символика, тъй като идва от моя университет и в същото време най-голямото висше бизнес училище в Югоизточна Европа“.

Още: Димитър Радев: Лихвите по кредитите и депозитите у нас ще се увеличават все по-осезаемо

В академичното си слово Димитър Радев отбеляза: „Вероятно като много от вас и аз се опитвам да си отговоря на въпросите за средата, в която се намираме и за това, което предстои. Когато говоря за средата имам предвид политическата и макроикономическата среда. Първата дума, която ми идва наум е несигурност. Тя се отнася както за глобалната, така и за вътрешната политическа и макроикономическа среда. За първи път от години насам сме свидетели на толкова кризисни ситуации, за толкова кратък период от време. Това на което ще се спра днес, са стъпките, които в голяма степан зависят от нас и които в подобна среда на несигурност трябва да бъдат направени. Ще обобщя тези стъпки в три групи – първо, създаване на устойчива и работеща политическа конструкция, второ, консолидиране на макроикономическата рамка и трето, развитие на институциите. В хода на словото си Димитър Радев изтъкна, че макроикономическото развитие на страната ни не може да бъде успешно, ако не бъде подкрепено със структурни реформи на широк фронт, включително в сферата на енергетиката, транспорта, инфраструктурата. Той подчерта, че основният фокус на структурните политики трябва да бъде демографското развитие, което е безспорно най-сериозното предизвикателство пред страната ни в средносрочен и дългосрочен план. То е свързано с важни реформи, които не трябва повече да се отлагат, в здравната, образователната, социалната система, през пазара на труда до пенсионната система. Според Димитър Радев осъществяването на тези реформи зависи от два фактора, а именно – създаването на устойчива и работеща политическа конструкция и вторият е развитие на институциите.

"Слабо работещите институции са хроничен проблем за страната, но имаме и добри примери в институционалното развитие. Аз винаги съм се изкушавал да давам пример с БНБ и мисля, че го правя обективно, а не пристрастно. През 2014 - 2015 г. БНБ беше в дълбока институционална криза и беше подложена на силен натиск от политиците и обществото. Днес БНБ е единствената централна банка в Европейския съюз, която работи в режим на тясно сътрудничество с Европейската централна банка, тя е и единствената публична институция в страната, която е пълноправен член на важни институции на еврозоната. Ще дам и друг положителен пример за институционално развитие и той безспорно е УНСС. Мисля, че всички ние, преподаватели, студенти, бивши и настоящи служители имаме основание да се гордеем с развитието на нашия университет“, каза Димитър Радев.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com