Докато бил в Челси: Абрамович тайно финансирал поглъщането на друг клуб

4510
Докато бил в Челси: Абрамович тайно финансирал поглъщането на друг клуб
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският олигарх Роман Абрамович тайно е финансирал поглъщането на нидерландския футболен клуб Витес и го е правил в продължение на години през периода, в който е бил собственик и на Челси, показват изтекли документи, цитирани от британското авторитетно издание The Guardian.

През годините две разследвания на Нидерландската футболна асоциация не успяха да открият финансови връзки между Абрамович и Витес, но сега такава информация излезе наяве след изтекли данни на MeritServus (доставчик на офшорни услуги, базиран в Кипър).

Абрамович наливал стотици милиони във Витес

При по-ранните разследвания и собствениците на Витес, и Абрамович отричаха руският олигарх да е участвал във финансирането на клуба. Според новоизтеклите документи обаче, които са достояние на The Guardian и Бюрото за разследваща журналистика, Абрамович е финансирал тайно Витес на обща стойност поне 117 млн. евро.

Роман Абрамович

Поглъщането на нидерландския клуб е преминало през редица юридически лица, регистрирани в непрозрачни офшорни данъчни убежища. Скандалът се разрази през 2010 година, когато Челси на практика използва Витес като партньорски клуб. От там преминаха под наем редица играчи, сред които Неманя Матич и Мейсън Маунт.

Действията на Абрамович нарушават правилата на УЕФА

Топлите връзки между Челси и Витес продължиха и в следващите години, като през 2017-а от "Стамфорд Бридж" лаконично коментираха, че се "радват на близки работни отношения с Витес, както и с други клубове". От The Guardian припомнят, че правилата на УЕФА изискват клубовете, които играят един срещу друг, да бъдат независимо притежавани и управлявани, за да се гарантира феърплеят.

ОЩЕ: Челси с огромни загуби заради санкциите към Абрамович

 

. Много играчи на Челси преминаха под наем във Витес през 2010 г., като сред тях бяха сръбският национал Неманя Матич и настоящата звезда на Челси и Англия Мейсън Маунт, който игра за Витес през сезон 2017-18.
Допълнителни въпроси бяха зададени, след като Йордания напусна през 2013 г. и друг сътрудник на Абрамович, руският бизнесмен Александър Чигирински, пое управлението. Тогава Vitesse и Йордания разкриха, че Чигирински вече е бил финансово ангажиран в клуба, още от поглъщането му през 2010 г.
През април 2014 г. Йордания изглежда твърди, че Челси е замесен, като се гневи, че Витес е бил възпрепятстван да подсили отбора си в опит да спечели Ередивизие и да се класира за Шампионската лига на Уефа, защото "Лондон не искал това". По-късно той оттегли коментарите си и все още твърди, че в обвинението няма нищо вярно.
Разкритията предизвикаха второто разследване на KNVB, което заключи, че "няма индикации, че Челси има думата в политиката на Витес".
През 2017 г. в. "Гардиън" съобщи, че сътрудници на Абрамович, намиращи се в офисите на Челси на "Стамфорд Бридж", са участвали в поглъщането на Vitesse. По това време Челси отказа да коментира, като заяви само: "Радваме се на близки работни отношения с Витес Арнем, както и с други клубове".
Правилата на Уефа, Европейската футболна конфедерация, изискват клубовете, които играят един срещу друг, да бъдат независимо притежавани и управлявани, "за да се гарантира честността на състезанията", както и че "никое физическо или юридическо лице не може да има контрол или влияние върху повече от един клуб, участващ в клубно състезание на Уефа".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

50 дни до ЕВРО 2024: Група D - Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

Швеция отказа да въведе ВАР в местното футболно първенство

Манчестър Сити разгроми Брайтън и крачи уверено към върха (ВИДЕО)

Потвърдено: Ливърпул е в преговори за нов мениджър, който е уверен, че ще наследи Клоп

Гол в 95-ата минута донесе успеха на Рома при преиграването с Удинезе (ВИДЕО)

Неочакван обрат: Шави остава начело на Барселона

Класен финт и перфектна асистенция: Мбапе твори във Франция (ВИДЕО)

Български национал блести в елита на Кипър

Мбапе и Дембеле се развихриха за разгром на ПСЖ, но Монако отложи празненствата (ВИДЕО)

Ливърпул се сгромоляса в дербито с Евертън, Юнайтед се измъчи с последния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят