Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 признака, че стайните ви растения страдат и са болни

15 юни 2022, 19:00 часа

Колкото и да си мислим, че да имаш стайно растение е лесна и нетолкова отговорна задача, много зависи от това какво растение ще изберем за дома си. Някои не са никак капризни и почти не се полагат грижи за тях, докато други изискват голяма част от вниманието ви. Но все пак, понякога идват моменти, в които растенията ви се разболяват и показват признаци, че нещо не е наред. Ето 3 от най-често срещаните такива:

Листата им стават кафяви

Ако притежавате растението от дълги години, то е нормално част от листата му вече да покафеняват от стареенето, но ако цветето ви е младо - то това е признак, че не го поливате достатъчно. Когато има кафяви и изсъхнали листа, премахнете ги от цветето, за да може енергията да се разпространи из свежите и здрави части на растението.

Задължително отглеждайте ТОВА цвете в дома си. Разберете какви са ползите от него!

Същото важи и когато само връхчетата на листата са кафяви. Това обаче може да се дължи не само на рядко поливане, но и на некачествена почва, която не успява да задържи влагата. Може да индикира и за увреда с корените, които са преовлажени, а може и саксията да е малка.

Един трик, който да използвате при такъв проблем: на дъното на саксията поставете гъба, напоена с вода - когато сте прекалили с водата, гъбата ще я поеме, а когато цветето се нуждае от вода, то ще се снабди с такава от гъбата. Друг вариант е да заровите бутилка с вода в почвата, като направите малки дупки на бутилката. Така растението ще може да се снабди с вода, ако не сте го полели и има нужда.

3 съставки, способни да съживят всяко едно цвете

Почерняване на листата

Това е вид гъбична инфекция по листата, която се получава вследствие на прекалено пренасищане на почвата с вода. За да се предпазите от това, кафе филтрите биха ви свършили отлична работа. 

Пожълтяване на листата

Ако все по-често забелязвате жълти листа по растението ви, това може да са признаци на липса на достатъчно светлина, твърде студен климат, излагане на суша и др. Не премествайте рязко растението си обаче, започнете постепенно, за да не го стресирате, тъй като то е свикнало към една среда. Може да го местите в новата зона за по-час два дневно няколко поредни дни, като увеличавате времето поетапно.

Ако се появят жълтеникави петна по листата, то това е гъбична инфекция. Отстранете заболелите листа и “карантинирайте” това растение далеч от другите. Подобни жълтеникави цветове могат да се появят и поради прекалената пряка слънчева светлина.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес