4 полезни съвета как правилно да поливате доматите

5555
4 полезни съвета как правилно да поливате доматите
Снимка: iStock

Доматите растат еднакво добре на открито и в оранжерия. Доматите са топлолюбиви, а за пълно узряване се нуждаят от влажна почва. Доматите изискват да има баланс между топлина и влага. Корените на растението трябва да получават достатъчно количество влага, а горната част да не изсъхва. Индикатор за недостиг на вода е външният вид на растението – огъват се листата и пожълтяват.

Доматите не трябва да се преполиват. Те бързо набират вода и кората на плодовете може да се напука. Излишната влага също влошава вкуса на доматите, месото им става воднисто. Пренасищането с вода води до развитие на късна болест, гниене на края на цъфтежа, ранна загуба на яйчници и плодове в растенията.

Режим на поливане на домати

Доматите се поливат рядко, но обилно. Доматите, растящи на открито, се нуждаят от обилно поливане 1-2 пъти седмично. За всяко растение се препоръчва да изразходвате поне 5 литра вода. Листата, цветовете и плодовете на доматите трябва да се съхраняват сухи. Водата се подава със средно или ниско налягане под корена, не трябва да разяжда земята в дупката.

Грешки, които да избягвате при грижа за доматените растения

Не се препоръчва използването на напояване от чешмата, това нарушава киселинния баланс на почвата и води до хипотермия. Опитните градинари се съветват да черпят вода от предварително напълнен резервоар - варел или голям кръгъл съд. Под въздействието на слънчевата светлина се затопля до желаната температура.

Кога да поливате доматите си?

Поливането на домати е най-добре вечер или рано сутрин. През нощта кореновата система на доматите абсорбира вода. Това е особено важно при горещо време. Листата изпаряват влагата през деня и растенията се охлаждат. Температурата на водата не трябва да надвишава 20-25°C, ако навън е над 30°C.

Доматите понасят добре топлината, когато земята около растенията е достатъчно влажна и хладна. За да може кореновата система на доматите да се развие правилно, почвата в дупката периодично се разхлабва. Не е необходимо да правите това всеки път след поливане, достатъчно е да поставите мулч около доматите. Сено, слама или стърготини ще предотвратят изпаряването на влагата и изсушаването на земята.

Изобилие от домати в градината: Няколко лесни стъпки, които да следвате

Как да поливаме домати в студено време?

При хладно време се препоръчва да се намали поливането и да се използва само топла вода. Студеното и обилно лято с валежи прави свои собствени корекции в узряването на доматите. След обилни дъждове, с установена прохлада, доматите се поливат не повече от 1 път на 10 дни. Смята се, че рядкото и обилно поливане на домати ще гарантира голяма реколта.

Трябва да се съсредоточите върху метеорологичните условия, състава на почвата и разнообразието на растенията. Нискорастящите домати спират да поливат, след като плодовете започнат да узряват. Сортовете с висок ствол се нуждаят от редовно снабдяване с 5-10 литра влага 1 път на 4 дни. Начинаещите градинари бързо свикват с правилния режим на поливане на домати и се наслаждават на вкусни и здравословни зеленчуци от леглата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Правила за торене на ягоди, които растат на едно място в продължение на много години

Не правете това с теменужките: 5 често срещани грешки в грижата за тях

Кои тънкости при отглеждане на картофи помагат за богата реколта

Кога се махат долните листа на доматите

Как да не допускаме жилкова некроза по доматите

При отглеждане на гербери в градината - ето какво не се прави

При отглеждане на чери домати на открито - за какво да внимаваме

Как да предпазим чесъна от едноименната муха

Как се прави листно торене на домати

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com