5 често срещани грешки при грижите за вашия двор

3690
5 често срещани грешки при грижите за вашия двор
Снимка: iStock

Голяма част от градината е в покой през зимата, но е важно да помните, че вашата морава все още е жива. Дори когато тревата е в покой през най-студените месеци на годината, тя може да се възползва от малко грижи и внимание. Ето пет често срещани грешки при тревните площи, които трябва да избягвате тази зима.

1. Не чистите градината си

Една от първите грешки, които трябва да се избягват, е да не се изгребва моравата, когато тя е покрита с отпадъци или листа от есента. Те блокират светлината и пречат на влагата да достигне до тревата. В идеалния случай градинарите трябва да се опитат да правят това около един или два пъти седмично, за перфектни резултати. През зимата дърветата са почти голи, а много от листата падат върху тревата. Лесно е да забравите да поддържате градината си чиста през студения сезон, но трябва да махнете колкото се може повече листа. Слоят листа ще попречи на тревата да получи слънчевата светлина, от която се нуждае, за да се затопли, което ще доведе до неравномерна тревна площ през пролетта.

Как да поливате правилно ОРХИДЕИТЕ - Температурата на водата е от ключово значение

2. Използване на неправилно количество тор 

Градинарите трябва да помислят за наторяване на моравата си, за да се подготвят за успешен вегетационен период през пролетта. Вашата морава ще се възползва от допълнителното подхранване преди настъпването на суровото време. При торенето на тревата обаче е важно да не се прекалява. Може да мислите, че се справяте отлично с наторяването на тревата, но това не винаги е така. Използването на твърде много тор изобщо няма да помогне на моравата. Вместо това тя ще доведе до по-висок темп на растеж, което може да доведе до по-кратък сезон на косене.

Снегът ще унищожи моравата ви: Как да я предпазите?

3. Прекалено късо подрязване на тревата

Въпреки че е добре да косите тревата през зимата, стига тревата и земята да не са мокри или замръзнали, градинарите трябва да избягват да я подстригват много късо. Препоръчително е височината на косене да е по-висока, в сравнение с летните месеци, тъй като това ще сведе до минимум стрес на тревата. Така че внимавайте да не подстригвате тревата твърде късо, за да запазите здравия ѝ вид през зимата. Растежът на тревата се забавя през студените месеци, така че е препоръчително да настроите съответно остриетата на косачката си, за да се грижите правилно за тревата. 

5 красиви летни растения, които могат да бъдат опасни за здравето

4. Не поливате тревните площи

Подобно на всички живи организми, тревата се нуждае от вода, която да ѝ помогне да изпълнява всички видове функции и да остане хидратирана. Въпреки че тревата не расте бързо през зимните месеци, корените ѝ все още се нуждаят от вода, за да не загинат. Есента често е особено влажен период за тревните площи, но с настъпването на наистина студените месеци водата отново може да стане недостатъчна. Поради тази причина може да се наложи градинарите да поливат периодично тревата си през зимата, за да я поддържат жива и здрава. Съществува погрешно схващане, че собствениците на къщи не трябва да поливат растенията си през зимата поради падането на листата или валежите. Това не е така, вашата морава, растения и храсти все още се нуждаят от вода, защото в противен случай ще се обезводнят. Продължавайте да поливате моравата си през цялата зима, за да я поддържате здрава през суровите климатични условия.

Какво трябва да знаете, ако отглеждате орхидея вкъщи

5. Ходене по замръзнали тревни площи

Тази грешка е особено важно да се избягва, ако е влажно или мразовито. В момента времето подлага тревата на много изпитания и стъпването върху нея може да причини трайни увреждания на тревата. Ограничаването на движението по тревната площ през зимата е важно, защото тревата има нужда от време, за да си почине и да се излекува след лятото. Когато минавате през замръзнала морава, чупите тревните стъбла, затова тя издава този хрущящ звук, и макар че щетите може да не са видими веднага, те могат да се забележат, когато дойде пролетта и растежът на тревата се ускори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кога се слагат колчета на доматите?

5 грешки, заради които морковите не поникват

Поливане на градината - кога е най-добре да се прави

Кога се прави първото пръскане на картофи?

Торене на малините през юни - трябва ви 1 лъжица от това

Кога се прави първото пръскане на краставиците?

Засадете това в градината преди края на май за добра реколта

НЕ засаждайте доматите така

Хитър бабин трик с картоф, с който мушкатото ще цъфти като лудо

За смели градинари: Как да отглеждате домати без почва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com