5 грешки при отглеждането на цветя, които всички допускат

3860
5 грешки при отглеждането на цветя, които всички допускат
Снимка: iStock

С настъпването на топлите дни въпросът за отглеждането на растения става актуален, а някои от нас имат растения изобщо през цялата година. Ето защо е важно да знаем как правилно да се грижим за тези красиви, но изключително взискателни създания. И ако искате цвете, което да изпъква с красота и здраве, ето някои често срещани грешки, които вредят на растенията, които трябва да избягвате.

Силно налягане на водата

Тъй като повечето домове са оборудвани с маркучи, които излизат от главния водопровод, лесно е да се пренебрегне влиянието на водното налягане върху структурата на растенията. Затова е много важно да контролирате налягането до ниско ниво, за да не повредите крехките листа на растенията и почвата около корените. Твърде голямото водно налягане също може да избие новото растение от основата, затова трябва лично да контролирате този процес или предварително да настроите водния поток на ниска мощност. 

Магданоз в билковата градина: Добри условия за успешна реколта

Прекалено много вода

Някои градинари са убедени, че колкото повече вода наливат в растението, толкова по-пищни ще са цветовете му и толкова по-зелени ще са листата. Точно това обаче е случаят, когато добрите намерения не водят дотам, докъдето бихме искали, и усилията са напразни. Това е така, защото излишъкът от вода води до навлизане на вода в клетките на растението и то започва да се излющва, а твърдият му преди това ствол се размеква до състояние на невъзможност да държи клони. Нежеланите последици могат да бъдат избегнати, като се използва саксия с дупка. Ако растенията ви са на открито, препоръчваме да се придържате към график за поливане и да избягвате поливането в деня преди силен дъжд.

Избягване на мулчирането

Използването на мулч при засаждане на растения в градински лехи или просто в контейнери е стъпка, която градинарите винаги трябва да имат предвид. Мулчът ви осигурява редица ползи - от потискане на плевелите до подобряване на здравето на почвата. Но по отношение на поливането най-голямото предимство на мулчирането е, че то помага за задържане на влагата в почвата. По този начин мулчът служи като бариера, която задържа влагата в почвата, предотвратява допълнителното изпарение и предпазва растенията от механични повреди. 

Растения, които да НЕ засявате в градината, ако искате да привлечете пчели

Поливане в неподходящо време на деня

Важно е да установите последователност от процедури за поливане, за да могат растенията ви да формират т.нар. навик. Най-доброто време от деня за поливане на растенията е рано сутрин или рано вечер. Внимавайте да не поливате растенията си, когато слънцето е прекалено силно, тъй като това може да доведе до изпаряване на водата по-бързо, отколкото растението може да я поеме.

Ако сте избрали вечерното време за грижа за растенията, обърнете внимание на сухотата на листата им. Това е важно, защото мокрите листа могат да развият гъбична инфекция през нощта, а този ефект не се проявява през деня, защото листата имат време да изсъхнат поради топлото време. 

Поливане само на листата

Когато поливате растенията, трябва да сте сигурни, че водата отива точно там, където е най-необходима, а именно в корените на растението. Корените са важни, защото те разпределят водата по цялото цвете, листата или плодовете нямат тази функция. Често градинарите правят една проста, макар и много съществена грешка: поливат само листата и цветовете, без да се интересуват от съдържанието на влага в корените. А това не е вярно, тъй като е по-вероятно водата по листата да се изпари или да предизвика гъбични инфекции в растението, отколкото да подхрани корените му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com