9 проблемни места в градината и как да се справим с тях

1919
9 проблемни места в градината и как да се справим с тях
Снимка: iStock

Лятото е това, за което градинарите мечтаят през цялата зима – топло време, цъфтящи цветя и изобилна реколта, която се пренася направо от вегетарианския масив на масата за вечеря. Но заедно със слънцето и забавлението на лятото идват множество проблеми, които могат да бъдат разочароващи.

1. Плевели в градината

Плевенето е може би най-малко любимата работа на градинаря, но въпреки това е една от най-важните. Плевенето, ако се извършва проактивно, е прост процес, но изисква познаване на това какво е плевел и какво не, особено ако градината е наскоро засадена. Най-често срещаните видове, за които трябва да внимавате, включват: лигуструм, екзотичен Celtis sp., Syringa, Jacaranda, Bugweed и Lantana. Всички тези видове са в списъка на инвазивните растения и въпреки че установените дървета като Jacarandas не трябва да бъдат премахвани, собствениците на жилища са задължени по закон да премахнат инвазивните извънземни растения от своите имоти. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено ако човек има голям парцел или ферма, където се е настанил чужд вид. Но за повечето градини собствениците на жилища трябва да могат да се справят с плевелите в градините си, просто са необходими малко познания и проактивен подход.

2. Обръщане на почвата и изгребване на листата

Обръщането или „прекопаването“ на почвата излага здрави микроорганизми на въздух и топлина, което ги убива и бавно влошава качеството на вашата почва. Може би най-често срещаната, скъпа и вредна градинарска практика, която виждам в градините, е обръщането на почвата. Иначе известна като „култивиране“, „разклоняване“ или „прекопаване“ на почвата, тази практика датира от много години, когато беше популяризирана от експертите по градинарство като начин за „аериране“ на почвата. Вместо да обръщат почвата, собствениците на жилища трябва да работят за нейната защита, като добавят компост и слой мулч, като засаждат почвени покривки и като оставят листа в лехите, вместо да ги изгребват. След това работата върху почвата зависи от земни червеи, микроорганизми и насекоми, които разграждат листата и по-големите частици и помагат за превръщането им в компост, като по този начин осигуряват повече храна за вашите растения и по-здравословна хранителна среда.

3. Охлюви

Охлюви се промъкват във вашата градина през нощта и поглъщат листата на вашите растения. Можете да ги хванете в капан или да се опитате да ги възпрете с бариери от медни ленти, борови иглички или диатомит.

Цветята, които всеки мързелив градинар трябва да има в градината си

4. Прекомерно поливане

Ако липсата на вода е проблем за някои градини, тогава още по-вредно е прекомерното поливане на градината. Някои собственици на жилища чувстват необходимостта да налеят толкова много вода в градините си – чрез своите напоителни системи – че в крайна сметка компрометират растенията и градините си. Срещали сме собственици, които поливат градините си два пъти на ден, всеки ден, което е просто загуба на вода и е изключително вредно за техните растения. Прекомерното поливане на градина води до редица проблеми, включително повишен риск от гъбички и болести, извличане на хранителни вещества от почвата и плитки коренови системи на дърветата.

5. Листни въшки

Листната въшка е малко, но продуктивно насекомо, което атакува в колонии, хранейки се със соковете на растителните стъбла, листата, пъпките, цветята и плодовете. Те се озовават в почти всяка градина във всички зони. Борете се с тях, като ги пръскате от листата с вода, пръскате растенията с инсектициден сапун или привличете полезни насекоми като калинки и дантели във вашата градина.

6. Мъртва или рядка морава в сенчести зони

Тревата в сенчестите части на градината – един от най-често срещаните проблеми в градината. Има редица проблеми с моравата, които често срещаме. Една от тях е моравата, която се бори на сянка. Почти неизменно тези тревни площи са (или са били) слънцелюбив вид, който бавно умира в сенчести места. Ако имате такова растение, което се бори на сянка, едно от решенията е да отрежете дърветата и храстите около него, за да му осигурите повече светлина – въпреки че това обикновено е временно и обикновено е постоянен процес. Като алтернатива можете да използвате тревна площ LM или „Berea“, местен вид, който отнема време, за да се установи, но е доста издръжлив и се вписва добре заедно с вашето растение.

Ето защо някои градинари заравят риба в градината

7. Лош избор и разположение на дърветата

Вероятно най-често срещаният проблем, който срещаме в градините, е лошият избор и разположение на дърветата, което често води до повредени гранични стени, повдигане на настилката или корени на дървета, които пречат на основите на къщата. Ако имате дърво, което започва да засяга гранична стена, бъдете проактивни и премахнете дървото или го трансплантирайте, ако е все още достатъчно младо. За нови дървета вземете под внимание височината и ширината на дървото в пълен растеж и го засадете съответно. За малките дървета бихме препоръчали разстояние най-малко 1,5 метра от граничната стена, докато по-големите дървета трябва да се засаждат на поне 4-7 метра от стените и основите.

8. Гниене в края на цъфтежа

Гниенето в края на цъфтежа засяга много зеленчуци, особено домати, чушки, пъпеши и патладжани. То се характеризира с тъмно, гниещо петно ​​в края на цвета на плода и най-често се причинява от дефицит на калций. Добавете вар към почвата, не наторявайте прекалено много и се уверете, че растенията се поливат равномерно.

9. Зайци

Защитете разсада си от зайци с нашийници от тенекиени кутии или с телена ограда за пилета. Също така можете да засадите растения като невен и лук около периметъра на градина си, за да ги държите далеч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Защо черешата изсъхва през пролетта?

Как се прави пикиране на пипер?

Богата реколта от ягоди - 8 правила, които трябва да знае всеки градинар

Как да се отървете от глухарчетата в градината?

Грижа за петунията - златни правила за пищен цъфтеж

До какво води преполиването на доматите?

Торене със сода - за кои растения е най-добро

С какво трябва да се пръскат ягодите при цъфтеж?

Дървото на желанията - ето как трябва да се грижите за това цвете

Златни правила за засаждане на дини, които всеки градинар трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com