Ето как да засадим и да отгледаме орех у дома

9396
Ето как да засадим и да отгледаме орех у дома
Снимка: iStock

Орехите са наричани храната на героите, дървото на живота и жълъдът на боговете. Това е така, защото орехите са не само здравословни, но и много вкусни. Листата например се използват за различни лечебни цели, а ореховото дърво се смята за много ценно.

За начинаещите градинари: Това са основните грешки, които допускате при отглеждането на разсад домати и пипер

Орехът е диворастящо растение и понася добре ниски температури. Неговата разперена и красива корона се образува при постоянна слънчева светлина. Той не обича да е в близост до подпочвени води. Не засаждайте орехи в много влажна, уплътнена почва. Най-добрата почва е влажна карбонатна глинеста. Мястото за засаждане на орехите трябва да се избере внимателно: ако ще се засаждат повече от едно дърво, между дърветата трябва да има поне 5 метра разстояние. Изключение прави засаждането на склонове, където те могат да бъдат засадени по-близо едно до друго (но на не повече от 3,5 метра едно от друго).

Почвата на мястото, избрано за засаждане на орехови дървета, също трябва да бъде добре подготвена и обработена. Ако плодородният слой на мястото на засаждане е плитък, почвата трябва да се подмени или допълнително да се обогати с тор. За тази цел се смесва голямо количество тор с пепел (на кофа тор се добавят две чаши пепел) и суперфосфат. Торът се разпръсква на дълбочина 80 cm в самата дупка. След това почвата трябва да се подменя ежегодно на разстояние от ширината на ореховата корона, за да се насърчи добрият растеж на растенията.

Точки на засаждане на орехови дървета.

Направете дупка с размери 40 cm x 40 cm в подготвената за засаждане почва. Поставете на дъното на дупката лист от найлоново фолио, за да стимулирате допълнително растежа на страничните корени. При засаждането бавно и внимателно поставете страничните корени хоризонтално и ги покрийте с плодородна, рохкава почва. Това се прави бавно, така че корените постепенно да се придвижват от долните към горните корени. Горните корени трябва да са близо до повърхността на почвата и на дълбочина 6-7 cm.

Размножаване на орехите

Първо трябва да изберете орехи за засаждане, като използвате местни сортове. Орехите трябва да са едри, с неповредени черупки и ядки, които могат лесно да се извадят. Орехите трябва да се събират, когато външната зелена черупка започне да се напуква. След събирането им те трябва да се изсушат на стайна температура в сухо помещение.

Какво НЕ ТРЯБВА да забравяте, когато засаждате орехови дървета

Поради богатото си съдържание на витамини и микроелементи ореха е наричан още дърво на живота. Съществуват десетки, даже стотици рецепт...

Препоръчва се допълнително стратифициране, за да се ускори покълването на ядките. Сортовете с дебела кора могат да се съхраняват при ниска положителна температура (0 . + 7 °C) до 100 дни, докато орехите със средна и тънка кора могат да се стратифицират при 18 °C за около 45 дни. В началото на април, когато земята се затопли до +10 °C, засадете орехите в предварително подготвената плодородна почва. Засадете големите орехи на дълбочина 11 cm, а малките и средните орехи - на дълбочина 7-9 cm. Разположете орехите хоризонтално в краищата на дупката, за да избегнете пряката слънчева светлина.

Когато са засадени на открито, орехите растат бавно. Подходящите разсади за засаждане в градината са на възраст 5-7 години, а за подложките - 2-3 години. Затова е по-добре да потърсите специална оранжерия: там до края на първата година ще получите разсад, подходящ за подложка, а след две години - подходящ за засаждане в откритата градина.

Размножаване на орех чрез присаждане - ашладисване с калеми

Този метод се избира, когато е необходимо да се използват плододаващите качества на майчиното дърво. Подходящи са второгодишните разсади, засадени в специални саксии с диаметър 12 см. Най-добре е разсадът да се засади на закрито през зимата, така че докато дойде моментът за ашладисване да се образуват добри пъпки. Най-подходящото време за засаждане е февруари. След това температурата на почвата и въздуха трябва да се поддържа на 24-26 °C. При тези температури растежът на разсада не се възпрепятства. Засадете в открита почва в средата на май.

Грижи за ореховото дърво

За начинаещите градинари: Това са основните грешки, които допускате при отглеждането на разсад домати и пипер

Дори разсадът на доматите и пипера да изглежда блед и слаб, все още има време да се поправи положението. Основното нещо е да знаете как...

Не е необходимо подрязване за формиране на корона, дървото ще се грижи само за себе си. Ако е необходимо да се премахнат нежеланите клони, не правете това през пролетта. По този начин ще се загуби много орехов сок и това ще има отрицателен ефект върху растежа на дървото. Нежеланите клони могат да се премахнат и през лятото, например в началото на юни, на два етапа: През първата година се отрязва част от клона, като се оставя малък (7 cm) израстък. На следващата пролет се отстранява мъртвият възел и мястото се покрива с градинска смола.

Младите дървета трябва да се поливат добре през пролетта и лятото. По време на засушавания те ще се нуждаят от повторно поливане; необходимото количество вода за едно дърво е приблизително 3 кофи на m² почва. Поливането трябва да се извършва два пъти месечно. Ореховите дървета обикновено се торят два пъти годишно - през пролетта и есента. Азотните торове се внасят през пролетта, а фосфорните - през есента преди оранта.Когато се използват азотни торове, трябва да се вземат някои предпазни мерки, като например да се прилагат внимателно, тъй като могат да стимулират развитието на вредни бактерии по дървото, и да се избягва използването им през първите две или три години, за да може дървото да произвежда повече орехи в бъдеще.

Ето така се тори разсада за домати, ако си ги гледате на балкона или на прозореца

Зелената черупка определя кога да се събират орехите. Когато тя започне да се напуква, орехът е готов за бране.

Препоръчително е събраните орехи да се съхраняват в мазето за около седмица, за да могат по-лесно да се обелят от омекналата и почерняла кожа. Кожите на орехите съдържат много йод, затова носете гумени ръкавици, ако не искате ръцете ви да почернеят по време на беленето. След измиването изплакнете орехите с вода и ги изсушете на слънце. Ако някои от орехите не са обелени, разстелете ги за известно време на слънце, за да могат да узреят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com