Ето защо не бива да прекаляваме с торенето

6249
Ето защо не бива да прекаляваме с торенето
Снимка: iStock

Натрупването на соли ще отслаби както здравето на растенията, така и структурата на почвата.

Твърде много тор ще предизвика нови вълни на растеж и ще увеличи щетите от насекоми. Бързият растеж означава повишена нужда от вода.

Кога и как се торят растенията през есента

Есента е тук и е време за торене. Защо да наторявате растенията в градината  си през есента? Отделянето на време за торене през ес...

Оттичането на фосфор усилва цъфтежа на водораслите в нашите потоци и океани. Той е сериозен невротоксин за делфини, видри, морски лъвове и китове.

Токсичността на домовата киселина в морските дарове и мидите се превръща в по -голяма заплаха както за морските бозайници, така и за хората. Цъфтежът на водорасли от високи нива на фосфорно замърсяване е разпространен в много крайбрежни райони.

Защо да използвате по-бавен, по-органичен подход с вашата морава?

Със сигурност може да се оцени желанието на човек за великолепен, непрекъснат цъфтеж и богатство, които могат да се получат с ежеседмично подхранване с пръскачка. Тези торове принуждават растенията да поддържат най-висока производителност, което изчерпва енергията за последователни сезони.

В никакъв случай не торете цветята с тези 6 продукта

Стайните цветя украсяват стаята, лекуват микроклимата и доставят естетическо удоволствие на всички. За да се развият добре и да не се р...

Следователно тези водоразтворими торове работят най-добре с едногодишни растения в контейнери. На тревни площи и в градински лехи по-бавният, органичен подход работи най-добре поради редица причини.

Първо, ние не само храним нашите растения, ние също така поддържаме микробния живот, който осигурява здрави корени и предизвиква ефективно усвояване на хранителни вещества. Компостирането е процес на рециклиране сам по себе си и осигурява храна за полезни разградители и аератори като буболечки, мравки и земни червеи, които разграждат въглеродите в органичната материя и ги правят по -лесно достъпни за растенията.

Тези упорито работещи организми увеличават количеството хумус в почвата и оставят след себе си богати на минерали екскрети (отливки от червеи). Месечните подхранвания от добре компостирани органични материали добавят структура към почвата, намаляват нуждата както от вода, така и от азотни торове и помагат да се контролира растежа на плевелите. Органичните торове и компост също съдържат по-малко соли, които са токсични за растенията в големи количества. Излишъкът на натрий отслабва растежа на тъканите, прави растенията по-податливи на насекоми и болести и може да увреди структурата на почвата в дългосрочен план. Вместо да пръскате търговски тор всяка седмица, помислете за варианта на домашно приготвен компостен чай.

Как да прилагате правилно тор

Как да си направим домашен тор за градината

Няма нищо по-хубаво от това сами да си отглеждате храната и да се радвате на плодовете си. Като всяко нещо и градината ви се нуждае от ...

Когато става въпрос за торове, както органичните, така и химическите сортове осигуряват същите 17 основни градивни елемента за растежа на растенията. Трите основни-азот, фосфор и калий-винаги се появяват на етикетите на продукта, показвайки се като 5-3-1 или 15-15-15 например. Първият, азотът, насърчава добър листен или зелен растеж; вторият, фосфорът, насърчава производството на цветя и плодове; и третият, калият, осигурява цялостно здраве, силни корени и добра клетъчна структура. Разбира се, имайте предвид естествените цикли на растеж на вашите растения и наторявайте съответно. Не хранете, когато растенията са в покой. Торовете трябва да се използват, когато растенията растат активно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Различен вкус ли имат морковите от сорт Rainbow blend

На каква дълбочина се засаждат доматите, за да има богата реколта

6 зеленчука, които можете да засеете и да забравите до есента

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com