Ето защо не цъфти орхидеята - вече ще знаете!

1351
Ето защо не цъфти орхидеята - вече ще знаете!
Снимка: iStock

По принцип орхидеите не са капризни, а много интелигентни растения. Те живеят според законите на своята натура и цъфтят само, когато са изпълнени определени условия. Но се съпротивляват и не желаят да цъфтят, ако не сте им ги създали.

Защо една орхидея не цъфти и как да я стимулираме за цъфтеж?

Твърде младо растение

Първият цъфтеж на орхидеите настъпва на възраст между 1,5 и 3 години. Ето защо, ако отглеждате тази тропическа красавица от бебе, бъдете търпеливи. Макар да се случва и твърде млада орхидея да е пуснала издънки. В такъв случай е най-добре да ги отчупите, защото преждевременният цъфтеж ще изтощи, а дори може да убие растението.

Светлината

Изборът на оптимално осветление за една орхидея е ключът към нейното щастие. Тя не обича следните светлинни условия.

Ярко слънце – в такъв случай листата прегарят.

Сянка - ако въобще не получава слънчева светлина, а е поставена в другия край на стаята.

Оптимално за орхидеята е разсеяната, дифузна светлина отстрани или саксията да се намира при северен или източен прозорец, където има достатъчно светлина.

Тази вода ще съживи дори умиращата орхидея

Корените

Една орхидея може да има красиви листа, но загнила коренова система. Докато не я коригирате, вашето цвете няма да цъфти. Това включва най-вече подходящо поливане; ако засушите или преполивате орхидеята, тя никога не ще цъфне.

Най-добре е орхидеята да се полива чрез потапяне. Трябва обаче непременно да се уверите, че водата не се застоява в саксията. Самата почва трябва да е с високо качество, за да не загнива и да не разрушава кореновата система.

Растеж на ново цветоносно стъбло

Има два вида орхидеи: симподиални и моноподиални.

„Фаленопсис“ и „Ванда“ са двете най-разпространени моноподиални орхидеи. Тези видове имат едно централно стъбло с листа от двете страни.

Обикновено моноподиалната орхидея отглежда поне едно или две нови листа годишно. Следващото цветно стъбло на моноподиална орхидея идва откъм основата на долната страна на листа, обикновено 2 или 3 листа под най-новия лист и откъм противоположната страна на предишния цвят.

За да могат моноподиалните орхидеи като фаленопсиса да цъфтят всяка година, е необходимо да отглеждат ежегодно нови листа. С течение на времето, докато орхидеята расте, ще произведе цветни стъбла едновременно от всяка страна на стъблото.

Симподиалните орхидеи имат множество израстъци и обикновено произвеждат едно или повече цветни стъбла годишно. В този случай всяко ново стъбло расте откъм страната на предишното в кръгова схема. Например, млада орхидея, която е купена по време на цъфтеж, може да има 4 или 5 стъбла, повечето с листа, като цъфтежът произлиза от най-голямото стъбло.

Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз

Температурата

Грешка е в стаята да се поддържа постоянна температура. За да се появят издънки, са необходими температурни промени от 5-7 градуса: хладно през нощта, топло през деня.

Микроелементи

Калият и желязото са важни за цъфтежа на орхидеята. Ако ги няма в почвата, енергията на растението отива в борбата му за оцеляване. Купете му специален тор.

Следете за съдържанието на азот. И внимавайте много: той е разрушителен за тропическите цветя!

Ако орхидеята не цъфти, е твърде възможно почвата не е правилно поддържана. Тя непременно трябва да съдържа примеси от дърво, тъй като много орхидеи са епифити (растения, които растат върху други растения) и живеят по дървета.

Средно една орхидея цъфти 2 пъти годишно в продължение на 3 месеца. Но има моменти, когато паузата може да се проточи 1,5-2 години. Анализирайте условията, в които живее цветето. Въз основа на това изберете метод, за да го накарате да цъфти. Но не използвайте всички методи наведнъж.

И помнете: ако едно растение се чувства обичано и усеща вашите правилни грижи, то непременно ще ви се отблагодари с прекрасен цъфтеж!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com