Грижа за черешата през пролетта - ето какво е задължително да се направи

1617
Грижа за черешата през пролетта - ето какво е задължително да се направи
Снимка: iStock/Guliver

Опитните градинари насърчават есенното подрязване на овощните култури, което позволява на дърветата и храстите да не губят енергия за възстановяване през пролетта. Но има и изключения. Препоръчително е черешата да се подрязва ежегодно през пролетта или есента. Въпреки това, когато подрязвате през пролетта, е важно да спазвате някои правила.

Резитба на черешата през пролетта

Дървото може да расте значително с течение на времето. В резултат на това различни вредители и болести могат да се размножават в гъсите клони.

Пролетното подрязване на черешата в никакъв случай не може да се нарече неправилно, дори само защото през пролетта трябва да направите санитарна резитба. Важно е да извършите всяка една от тези процедури правилно, за да си осигурите богата реколта.

Торене на черешата през пролетта - ето кой е най-добрият тор за богата реколта

Започнете с инспекция на дървото, определете обхвата на работата и отрежете всичко, което е израснало под първия слой. Следователно, първата стъпка е да премахнете всички повредени и болни клони. Премахнете всички измръзнали клони и издънки, които удебеляват короната.

Необходимо е да се съкрати и годишният прираст на овошката. При нормални грижи дървото расте до един метър на ширина и нагоре. Но развитието на едно дърво може да се нарече правилно, когато корените и короната са развити пропорционално. Следователно приблизително една трета от растежа се отстранява.

Също така е важно да изберете правилното време за подрязване. Това трябва да се направи, когато пъпките вече са започнали да се „събуждат“, но все още не са започнали да растат. След подрязване не забравяйте да третирате с противогъбични лекарства.

Освен това растението трябва да се подреже и засади отново, преди да потече сок. През пролетта не забравяйте да подхранвате дърветата. За това можете да използвате различни торове. Просто трябва да вземете предвид възрастта на дървото. За млади овошки е по-добре да изберете органични торове. Ако дървото е на повече от четири години, тогава можете да го торите с минерални торове.

Ако пролетта се окаже доста суха, тогава дърветата трябва да се поливат обилно поне веднъж седмично. Това е особено важно най-вече в периода на цъфтеж. 

След зимата черешовите дървета се мулчират с торф или дървени стърготини. В периода на растеж на издънки, цъфтеж и узряване на плодовете, дръвчето трябва да се полива обилно, като се използват най-малко три кофи вода на храст. Грижата за него през пролетта може да включва и поръсване на перимертъра около ствола на дървото с мулч с дървени стърготини или нарязана слама. Това ще помогне за забавяне на цъфтежа на черешите и ще намали риска цветовете да бъдат изложени на пагубното въздейсътвие на пролетните слани.

Торене на черешата през пролетта - ето кой е най-добрият тор за богата реколта


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ако отглеждате доматен разсад на перваза, винаги го торете по този начин

Каква схема за пръскане на краставици е хубаво да следваме?

Засаждане на картофи - мързеливите градинари задължително слагат това

Билката, която е най-добрият тор за доматите

НЕ засаждайте розите до тези растения

По-лоши от плевели: Растенията, които НЕ трябва да засаждате в градината си

Засаждане на разсад от домати в градината - 6 грешки, които са пагубни

Какво трябва да засадите между картофите за богата реколта

Засаждане на доматите - НЕ слагайте това в дупката

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com