Как да си направим най-добрата тор за домати?

9689
Как да си направим най-добрата тор за домати?
Снимка: Istock

Предлаганите на пазара домати ви се струват все „по-пластмасови“ през студения сезон и искате да си отглеждате сами в саксии на терасата или в малкото дворче? Доматите не са трудни за отглеждане и може да се насладите на истинския вкус на червеното вълшебство такъв, какъвто го помните от детството си. Важно е обаче да знаете някои тънкости, свързани с отглеждането на доматите, сред които коя е най-добрата тор за домати и как да ги подхранвате, за да се радвате на добра и качествена реколта.

Тънкости при торенето на доматите

Правилното торене на доматите е един от ключовете към добрата реколта заедно с правилния избор на разсад, времето за засаждане и поливането на доматите. Докато разсадът не се препоръчва да се подхранва или да се стимулира растежът му, а просто да се калява особено ако ще се отглеждат на открито доматите, то подготовката на почвата е от съществена важност за добрия добив.

Това важи с особена сила, ако почвата е изчерпана и бедна на хранителни вещества. При правилна подготовка на мястото, на което ще засаждате разсада, както и при добре подхранена преди засаждането почва, може да не се нуждаете като цяло от торене или да е нужно еднократно. Ако обаче сте пропуснали тази подготовка, то имайте предвид, че първото торене следва да е не по-рано от 14-15 дни, след като сте засадили разсада, а след това на не по-малки интервали от 14 дни и то при нужда.

Сред тънкостите, свързани с торенето на доматите и избора на най-добрата тор за домати, са и предпочитанията на самото растение към тора в зависимост от фазата на развитие, в която се намира. Фазата на вегетация изисква азот, а тези на цъфтеж и плододаване – калий и фосфор. И все пак коя е най-добрата тор за доматите – тази на пазара или тази, която можем да приготвим сами?

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

Най-добрата тор за домати – направете я сами

Опитните градирани, които не желаят да разчитат на тор от специализираните магазини и искат чиста от химия реколта, знаят как да си приготвят най-добрата тор за домати сами. Те съветват да съобразите избраната от вас естествена тор именно с фазата на доматите – в началото се препоръчва пилешка тор, а във фазата на цъфтеж и плододаване – пепел, инфузия от кора от банан и обелки от лук – не звучи трудно, нали? Доказано е, че домашните торове дават отличен резултат и добивът на домати е много добър. Тоест ефективно е да си приготвите сами най-добрата тор за домати. Вижте как и каква през различните фази на развитие на растението.

-          Тор с йод

Считана е за най-добрата тор за домати по време на зреене не само защото ускорява процеса, но и защото предпазва доматите от редица тежки болести, които могат да унищожат реколтата ви. Тя е прекрасно средство за дезинфекция и за предпазване от мана – една от най-разпространените болести по доматите, съсипваща реколтата. Нужен ви е само йод от аптеката и вода. 4 капки се разтварят в 10 литра вода – полученото количество е достатъчно за 5 растения. Умножете по броя на вашите, за да разберете колко вода и йод са ви нужни за това еко торене.

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

-          Торене с пепел

За начинаещите градинари може да звучи непонятно и странно как така пепелта помага и се използва за торене на доматите, но това всъщност е сред най-добрите домашни средства за подхранване на тези растения. Приготвя се лесно и бързо, а ефектът върху добива е значим – в 10 л вода се разтваря 1 чаша пепел и получената течност се излива в гнездата с домати.

-          Торене с пилешка тор

Пилешката тор е подходяща за началните фази на растеж и развитие на растенията, както вече споменахме. Смело може да я наречем най-добрата тор за домати в ранния етап на развитието им. Тази тор е толкова ефективна, колкото и комбиниран минерален тор, тъй като е богата на азот и фосфор. С отличен ефект е прилагането на разредени във вода пресни пилешки изпражнения.

Ето как да я приготвите – да, не звучи особено приятно, но резултатът ще е такъв, че ще си струва усилието – напълнете до едната трета с пилешка тор кофа от 10 литра, допълнете с вода и оставете на открито за 10 дни. Така получавате инфузията. Тя не се използва директно, а половин литър от нея се разрежда отново с 10 литра вода и тогава се излива в лехите, като всеки квадратен метър се нуждае от 5-6 литра. Изключително важно е при тази тор да сипвате внимателно, за да не изгорите листата на доматите, ако попадне върху тях.

Търсите нещо по-приятно за торене? Копривата, люцерната, глухарчето, банановите кори и черупките от яйцата – може да избирате сами – всички те, приготвени подходящо, са идеална тор за вашите домати и гарантират висок добив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com