Как да зазимим правилно външните саксийни растения

4589
Как да зазимим правилно външните саксийни растения
Снимка: iStock/Guliver

Всеки, който използват саксийни растения в градините си, във вътрешните си дворове и на терасата, всяка зима се сблъсква с проблем: как да ги предпазим през дългата студена зима. Особено трудно е в райони, където екстремните студове са чести, да се поддържат трайните насаждения в земята живи. Много по-трудно е да зазимите саксийните растения. Почвата, която е в градината, има прави температурите умерени, защото е в голямо количество. Малките количества в саксиите отделят топлината по-лесно.

Ето някои предложения. Основните правила са, разбира се, да предпазваме почвата в саксиите от замръзване и пълно изсъхване.

Първо проверете саксиите си. Уверете се, че няма място за събиране на вода върху почвената повърхност, където тя може да замръзне, да се размрази и да замръзне отново. Това е особено вредно за многогодишните растения. Добрият дренаж е важен и пухкавата почва също е добра мярка за изолация.

Най -добре е да ги преместите на закрито, където има място. Това може да означава гараж, мазе или оранжерия, ако имате такава. Неотопляем гараж ще намали въздействието на външните температури и ще даде на вашите растения добър шанс за оцеляване. Покриването им с брезенти, след като ги изолирате с навит вестник или картон, може да ви даде топлина от 2 - 3 градуса, което може да означава разликата между оцеляването и замръзването. Мазетата, ако се отопляват, представляват друг проблем. Може да са прекалено топли. Това е добре, ако зазимявате здравец или друго растение, което ще продължи да цъфти в саксиите през студения сезон (не забравяйте да се уверите, че растенията ви имат достатъчно светлина). Но някои може да се заблудят, че е пролет и ще бъдат „шокирани“, когато бъдат пресадени навън.

Няма място вътре? Или саксиите ви са твърде големи, за да се местят лесно? Помислете за заравяне на растенията в земята. Отново колебанията в температурата на почвата са умерени. Контейнерите - дори и най -големите - са по -податливи на замръзване. Изкопаването на вашите растения от контейнерите им през есента, след като отрежете горната им част и ги заровите дълбоко - с няколко сантиметра мулч и почва отгоре - ще увеличи шансовете им за оцеляване. По -малки саксии могат да бъдат заровени в по -големи саксии.

Защитата на дървета, храсти и други дървесни саксийни растения , които не се нуждаят от подрязване, изисква допълнителни грижи. Увийте деликатни стволове с защитно фолио, започвайки от почвената линия и продължавайки възможно най -високо. Натрупването на листа и мулч около тези саксии, използването на тел или друга ограда, за да го задържите около саксията, също значително ще увеличи шансовете за оцеляване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Различен вкус ли имат морковите от сорт Rainbow blend

На каква дълбочина се засаждат доматите, за да има богата реколта

6 зеленчука, които можете да засеете и да забравите до есента

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com