Как хуманно и безопасно да прогоните къртиците в градината си

33374
Как хуманно и безопасно да прогоните къртиците в градината си
Снимка: meineresterampe / Pixabay

Ако сте дългогодишни градинари, то със сигурност неведнъж ще се натъквали на гледката на разровена градина и дупки на някои места от нея. И вече знаете кой е виновникът за това – така познатите ни къртици. Не бива обаче веднага да прибягваме до крайни мерки и да използваме тежки и вредни химикали за тяхното отстраняване. Можем да прогоним къртиците от нашата градина и по по-хуманни начини.

Убиването на каквото и да е животинче е жестоко и погледнато от друга страна, къртиците всъщност не нанасят само вреди, те могат да са и полезни. Например те се хранят с насекоми, което е огромен плюс за предпазването на нашите растения от тези напасти. Освен това, при изкопаването на тунелите, през които преминава, къртицата разрохва земята, като по този начин спомага за аерацията и овлажняването на почвата.

Как с няколко пластмасови бутилки да прогоним КЪРТИЦИТЕ от градината

Не винаги прогонването на къртиците е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Всеки от нас може да си закупи специални препарат...

И след като вече разбрахте и че всъщност къртиците не са толкова вредни, би било изключително жестоко да използвате смъртоносни капани или химикали за унищожаването им. По-добрата и препоръчителна алтернатива е просто да ги накарате да заобиколят градината ви.

Как да прогоним къртиците от градината си?

След толкова дълги години борба с тези животни градинарите са измислили най-разновидни методи за спряване с проблема. 

Един от тях е да запълните прокопаните тунели с вода, но това ще ви отнеме доста усилия и средства. Тъй като тунелите могат да са доста дълбоки и с повече разклонения, ефектът не е гарантиран 100%, защото къртицата може да се укрие в разклонението, до което водата няма да стигне, а същевременно ще започне да прокопава нови тунели и да разширява територията си.

Сложете това в градината и забравете за КЪРТИЦИТЕ

Всеки, който се занимава с отглеждането на екологични плодове и зеленчуци, се стреми да предпази насажденията си от вредители, без да с...

Друг вариант е изходите на тунелите да се запушат с нещо с доста силен аромат. Къртиците са слепи и за сметка на това имат доста силно обоняние, което не ги подлъгва, но пък може да ги отблъсне. Най-често се използват кърпи, попити в керосин, оцет, сок от лук, развалена риба и др. неприятни миризми. Те обаче трябва да се поддържат редовно със силен аромат, защото има риск къртицата отново да се върне, когато вече не усеща миризмата толкова силно.

Има и растения, за които се счита, че не действат добре на къртиците и ги прогонват от градинката ви. Такива са например зюмбюлите, нарцисите, лалетата, невена и някои бобови култури. Може да изпробвате този метод, но все пак не ви гарантира пълна ефективност. Положителният изход от ситуацията е, че ще имате цветна и красива градинка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com